Nagy vietnámi körutazás

barangolás Észak-, Közép- és Dél-Vietnámban

Ebben a programban picivel többet mutatunk meg Észak-Vietnámból, mint „A Halong-öböltől Angkorig” program esetében, de a fő újdonságot Közép-Vietnám felfedezése jelenti, ahol egymáshoz viszonylag közel találhatóak Vietnám legfőbb történelmi látnivalói. Gondolunk itt például Hue-ra, a régi császári fővárosra; Hoi Anra, mely évszázadokkal ezelőtt Délkelet-Ázsia egyik fő kereskedővárosa volt; vagy a titokzatos romokra My Sonban, amit Vietnám Angkorjának is szoktak nevezni. Mindhárom része az UNESCO világörökségnek.

1. nap:

Elutazás Budapestről egyszeri átszállással Vietnámba.

2. nap: Hanoi

Érkezés Észak-Vietnámba, Hanoi repülőterére helyi idő szerint a déli órákban. Vietnám fővárosa a Vörös-folyó partján fekszik, Ázsia egyik „legzöldebb” fővárosának tartják, számos park és tó található a város területén. Már az érkezés napján elkezdjük az ismerkedést a várossal, illetve részt veszünk egy hagyományos vízi bábszínházi előadáson. A vízi bábszínház egy vietnámi specialitás, a XI. századtól kezdve terjedt el a Vörös-folyó deltavidékének rizsföldjein, ahol az emberek vízben állva dolgoztak. Szállás Hanoiban (2 éj).

3. nap: Hanoi

Az egész napos városnézés során először a Ho Si Minh Komplexumba látogatunk. Itt található a parlament, az elnöki palota, Ho Si Minh házai és a híres egyoszlopos pagoda. Ezt követően a város legértékesebb történelmi emlékét, az Irodalom Templomát nézzük meg. Az épületegyüttesben volt valaha Vietnám első egyeteme. Látványos része a városnézésnek a Francia Negyedben tett körutazás is, a szép épületek közül kiemelkedik az Operaház, mely a híres párizsi operaház mintájára épült a XX. század elején. A városnézés egyik fő attrakcióját a rendkívül egzotikus, nyüzsgő óváros felfedezése jelenti majd.
A nap folyamán ellátogatunk még az 1500 éves Tran Quoc pagodához is (a legrégebbi Vietnámban), és megnézzük a híres Néprajzi Múzeumot, mely kiválóan mutatja be az összes vietnámi népcsoport életmódját, kultúráját, szokásait.

4. nap: Halong-öböl (közel 24 órás hajózás)

Elutazás Hanoiból Vietnám (és talán egész Délkelet-Ázsia) első számú természeti csodájához, a Halong-öbölbe (kb. 3 órás buszozás). Itt egy két és fél Balatonnyi területen közel 2000 sziget található, különleges sziklaalakzatokkal és többnyire dús vegetációval. A hajózás a szigetek között egy életre szóló élmény. Mi majdnem egy egész napot töltünk egy 4 csillagos hajón. A déli órákban szállunk hajóra és másnap késő délelőtt érünk vissza a kikötőbe. Az éjszakát is a fedélzeten töltjük (szép kétágyas, fürdőszobás kabinokban – 1 éj). A hullámzás a Halong-öbölben kevésbé jellemző a rengeteg szigetnek köszönhetően, ráadásul éjszaka egy kimondottan védett helyen horgonyoz le a hajó. A hajóút során teljes ellátásban részesül a csoport, és a gyönyörű táj élvezetén kívül lehetőség lesz egyéb érdekes tevékenységekre is (pl. megtekintünk egy látványos barlangot az egyik szigeten, sötétedés után főzőshow, napkeltekor Tai Chi oktatás a fedélzeten stb.).

5. nap: Halong-öböl, Trang An (Száraz Halong-öböl), Bai Dinh kolostor

Egy könnyű reggeli után még tovább gyönyörködhetnek utasaink ebben az egyedülálló tájban, majd egy bőséges étkezéssel zárul hajókirándulásunk. A késő délelőtti órákban indulunk tovább autóbusszal Vietnám egy másik csodás tájegységéhez, Trang An-ba, amit szoktak Száraz Halong-öbölnek is nevezni. Az elnevezés találó, hiszen hasonló a táj, csak itt a különleges formájú hegyek erdejében nem tengervíz van, hanem rizsföldek.
Délután egy kis buszos körutazást teszünk ezen a titokzatos tájon (fotószünettel). Itt található a Bai Dinh buddhista kolostor egy gyönyörű pagodával (az egyik legnagyobb Vietnámban), melyet szintén meglátogat a csoport.
Szállás a szomszédos nagyvárosban, Ninh Binh-ben (1 éj).

6. nap: Tam Coc csónaktúra

Kora délelőtt egy másfél órás csónaktúrán veszünk részt a Száraz Halong-öbölben. A kellemes csónakázás során a turisták nem győznek álmélkodni a hely szépségén. Ez a keskeny vízi út 3 alkalommal is egy-egy barlangon megy keresztül, ami még izgalmasabbá teszi a kirándulást. (A Trang An – a Száraz Halong-öböl – is része az UNESCO világörökségnek.)
Délután transzfer a repülőtérre, elutazás Közép-Vietnámba, Hue városába. Szállás (2 éj).

7. nap: Hue

Egész napos program Hue-ban, Vietnám korábbi fővárosában, mely a Nguyen dinasztia alatt császári székhely volt. Hue Vietnámnak a történelmi emlékekben talán leggazdagabb városa, az építészetet kedvelők fő desztinációja. A város jellemzői a szép pagodák, a monumentális császári síremlékek, a gazdag múzeumok.
A városnézés során hajózunk majd a Parfüm folyón, megnézzük a Thien Mu pagodát, Tu Duc császár mauzóleumát, valamint a császári család citadelláját (a Tiltott várost). A programban szerepel az egészen egyedülálló hangulatú Dong Ba piac felkeresése is.

8. nap: Hai Van-hágó útja, Danang, Márvány-hegyek, Hoi An

Utazás egy szép panoráma úton Danang városa irányába. Az útvonal része a Hai Van-hágó útja. Ez a tengerpart felett kanyargó szerpentin egyike Vietnám leglátványosabb hegyi autóútjainak, egyúttal egyfajta választóvonal Észak- és Dél-Vietnám között.
A tengerparti Danang Közép-Vietnám legnagyobb városa, szokták nevezni a hidak városának is. A város egyik fő nevezetessége a Cham Múzeum, mely sokak szerint a cham művészet legnagyobb gyűjteménye. A Champa egy ősi civilizáció, mely a mai Közép- és Dél-Vietnám teljes partvidékén virágzott az V. századtól. Ezt a birodalmat hódította meg északról Vietnám a XVIII. században.
A múzeum megtekintése után a Danang fő látnivalójának tartott Márvány-hegyekhez utazunk (öt látványos hegy egymás mellett márványból és mészkőből). A hely különlegességét fokozzák a barlangok, az ősi hindu és buddhista szentélyek, pagodák. Az egyik hegy tetejére 156 lépcső vezet, ahonnan pompás kilátás nyílik a többi hegyre, a környező tájra és a tengerpartra.
A délutáni órákban érkezünk meg a közeli Hoi An városába, szállás (3 éj). Hoi An Délkelet-Ázsia egyik fő kereskedővárosa volt a XVI. századtól, és az ősi óvárosa egészen kiváló állapotban megmaradt. Már érkezés után lehetőség lesz egy sétára az óváros hangulatos, színes lampionokkal kivilágított utcáin.

9. nap: My Son (Vietnám Angkorja), Hoi An

Délelőtt pihenés, szabad program.
Fakultatív program: My Son (Vietnám Angkorja)
Félnapos kirándulás a közeli My Son romvárosba, melyet Vietnám Angkorjának is szoktak nevezni. Persze az Angkorhoz hasonlítás nyilván túlzás, de My Son meglátogatása mindenképpen nagy élmény az építészetet és az ősi civilizációkat kedvelők számára. Évszázadokkal ezelőtt My Son a Champa birodalom vallási és kulturális központja volt, aztán a hely feledésbe merült a XIX. század végéig, amikor francia régészek feltárták ezt a szép fekvésű hindu templomegyüttest a dzsungel szélén.
A fakultatív program ára: 10.900 Ft
Délután városnéző séta Hoi An bűbájos óvárosában. A séta fénypontja a város jelképének számító ősi fedett híd, melyet a japánok építettek az 1500-as évek végén.

10. nap: Bana-hegység

Egész napos pihenés, szabad program.
Fakultatív program: Bana-hegység
A Bana-hegységet a „vietnámi Alpoknak” is szokták nevezni, a környék a francia gyarmatosítók kedvelt üdülőhelye volt. A francia örökség a mai napig megmaradt: található itt kastély, egy francia történelmi város mintájára megépített „francia falu”, pompás kertek, francia borospince, valamint élményparkok. A fő nevezetesség az Arany-híd (Golden Bridge), Vietnám egyik egészen egyedülálló nevezetessége. Különlegessége, hogy két kőhatású kéz tart egy aranyszalagszerű hidat 1400 méter magasan a völgy felett. Mindezeket a látványosságokat egy több kilométer hosszú felvonó rendszer kapcsolja össze. A jelentkezők a nap nagy részét a parkban töltik, várható visszaérkezés a hotelba a késő délutáni órákban.
A fakultatív program ára: 25.500 Ft

11. nap: Ho Chi Minh City (Saigon)

Reggel transzfer a danangi repülőtérre, elutazás Dél-Vietnámba, Ho Chi Minh Citybe (régi nevén: Saigonba). A késő délelőtti érkezést követően városnézés Vietnám legnagyobb városában, mely az ország legjelentősebb gazdasági központja is. Az egykori francia gyarmati fővárosban még mindig sok szép épület emlékeztet a gyarmati időszakra, például a Notre-Dame katedrális és a Főposta pompás épülete, melyet Gustav Eiffel (a párizsi Eiffel-torony megálmodója) tervezett. A városnézés során látogatást teszünk a vietnámi háború múzeumában és az egészen különleges Ben Thanh piacon is. Szállás Ho Chi Minh Cityben, a városközpont közelében (1 éj).

12. nap: Ho Chi Minh City (Saigon), Cu Chi alagútrendszer

Délelőtt szabadidő, pihenés a szállodában, illetve annak úszómedencéjénél.
Kora délután a szállodai szobák elhagyása után az érdeklődőkkel ellátogatunk a Saigontól nem messze található Cu Chi alagutakhoz, ahol a vietnámi háborúban a gerillák által ásott alagútrendszer egy darabjának látványos bemutatásában lehet részünk.
Bár délután a szállodai szobák már nem állnak rendelkezésre, elutazás előtt zuhanyzási lehetőséget biztosítunk a szállodában.
Este vacsora, majd transzfer a repülőtérre, elutazás egyszeri átszállással Budapestre.

13. nap:

Érkezés Ferihegyre a déli órákban.

2. éve a Fehérvár Travel kínálatában