Norvégia – a fjordok varázsa

1. nap: Mjøsa-tó

Elutazás Ferihegyről közvetlen járattal Oslóba. Utazás északi irányba Norvégia legnagyobb tava, a Mjøsa-tó mentén, szállás egy tóparti kisvárosban (1 éj).

2. nap: Lillehammer, Ringebu, Gudbrands-völgy

Utazás Lillehammerbe, az 1994-es téli olimpia városába. Látogatás az Olimpiai Parkban, illetve lehetőség a Maihaugen szabadtéri néprajzi múzeum megtekintésére. A skanzen területére hozott több mint 140 régi épület teljes keresztmetszetét adja a régi norvég vidéki életnek. A kora délutáni órákban szabad program Lillehammer hangulatos belvárosában, majd továbbutazás észak felé. Pihenő Ringebuben, egy tipikus norvég árbóctemplomnál. Tovább a Gudbrands-völgyön keresztül (sebes folyók, vízesések), szállás Közép-Norvégiában (1 éj).

3. nap: Trollok fala, Trollok útja, Ålesund

Utazás a vadregényes Roms-völgyön keresztül. Itt található Európa legmagasabb függőleges sziklafala, melyet a helyiek Trollok falának neveznek. Felkapaszkodás a Trollok útja meghökkentő szerpentinjein.
Több fotószünet után a bájos Stor-fjord mentén haladva megérkezés a szigetekre épült Ålesundbe. Városnézés Norvégia egyik legszebb városában, melynek turisztikai jelentőségét egyrészt csodálatos fekvése adja (panoráma a fjordokra, a szigetekre és a környező hegyvilágra), másrészt Ålesund az európai szecessziós stílusú városépítészet egyik legszebb példája, mivel az 1904-es nagy tűzvész után az egész várost ebben a stílusban építették újjá. Szállás Ålesund központjában (az aug. 15-i csoport esetében Ålesund környékén) – 1 éj.

4. nap: Geiranger-fjord (hajózás), Briksdal-gleccser

Kompátkelés a Stor-fjordon, majd utazás a hangulatos Hellesylt faluba. Végighajózás a fjordok fjordjának nevezett Geiranger-fjordon (gyönyörű vízesések). Geirangerből továbbutazás Grotli irányába (meseszép panoráma a Geiranger-fjordra), majd leereszkedünk a Nord-fjordhoz. Délután kirándulási lehetőség a Briksdal-gleccserhez. A helyiek által troll autóknak nevezett korszerű járművek kb. 700 méterrel a gleccser nyúlványa előtt teszik ki az utasokat, ahonnan sétát tehetnek a Jostedal Gleccser Nemzeti Parkban, és közelről csodálhatják meg a gleccsert (a Jostedal Gleccser az európai kontinens legnagyobb összefüggő gleccsermezője).
Szállás a Jølster-tónál (1 éj).

5. nap: Sogne-fjord (sétahajózás), Nærøy-kanyon, Bergen

Utazás lebilincselően szép tájakon keresztül a Sogne-fjordhoz. Panoráma hajókirándulás a Sogne-fjordon, a világ leghosszabb és legmélyebb fjordján. A hajóút során több helyen magasból lezúduló vízesésekben gyönyörködhetünk. Továbbutazás autóbusszal az elbűvölően szép Nærøy-kanyonon keresztül Bergenbe, a fjordvidék csodálatos fekvésű fővárosába. Késő délután városnézés Bergenben (az UNESCO világörökség részét képező rakparti házsor, a hanza időkből származó Bryggen; a Bergenhus erőd; a kilátóhelyek stb.). Szállás Bergen központjában (1 éj).

6. nap: Bergen, Hardanger-fjord, Vøringfoss-vízesés, Hardanger-fennsík

Folytatjuk a bergeni városnézést, majd késő délelőtt elutazás Oslo irányába. Átkelés a Hardanger-fjordon a 2013-ban átadott Hardanger-hídon, Norvégia leghosszabb függőhídján. Fotószünet, majd továbbutazás a festői Måbødal-kanyonon keresztül a Vøringfoss-vízeséshez (a leghíresebb egész Norvégiában).
Utazás a Hardanger-fennsík holdbéli tájain át (fotószünetek). Szállás Oslo központjában (2 éj).

7. nap: Oslo

Autóbuszos városnézés a norvég fővárosban: királyi palota, városháza, parlament, egyetem, operaház stb. Ezután séta a gyönyörű Vigeland Parkban, majd látogatás a Holmenkollen sísánchoz (lélegzetelállító panoráma Oslóra). Délután lehetőség idegenvezetőnkkel a Kon-Tiki Múzeum és a Fram Múzeum megtekintésére. Előbbi Thor Heyerdahl (a világhírű norvég utazó) szenzációs expedícióinak, utóbbi pedig a norvég sarkkutató expedícióknak állít emléket. Többek között a Déli-sark felfedezőjének, Amundsennek a híres hajója, a Fram is látható a múzeumban.

8. nap: Oslo

A nap nagy részét még Oslóban töltjük. Szabad program, idegenvezetőnkkel lehetőség további nevezetességek megtekintésére. Délután transzfer az oslói repülőtérre, hazautazás közvetlen járattal Budapestre, érkezés a késő esti órákban (az előzetes menetrend szerint).
Megjegyzés: A jún. 12-i csoport repülőjárata délelőtt indul Oslóból, így ennek a csoportnak már nem lesz szabad program ezen a napon.


* A júl. 2-i csoport esetében a szállodákat eltérő sorrendben tudtuk foglalni, ezért a programokat az alábbi sorrendben bonyolítjuk le:
1. nap. Oslo / szállás Oslo központjában (2 éj)
2. nap: Oslo
3. nap: Lillehammer, Ringebu, Gudbrands-völgy / szállás Közép-Norvégiában (1 éj)
4. nap: Trollok fala, Trollok útja, Ålesund / szállás Ålesund központjában (1 éj)
5. nap: Geiranger-fjord (hajózás), Briksdal-gleccser / szállás a Jølster-tónál (1 éj)
6. nap: Sogne-fjord (sétahajózás), Nærøy-kanyon, Bergen / szállás Bergen központjában (1 éj)
7. nap: Bergen, Hardanger-fjord, Vøringfoss-vízesés, Hardanger-fennsík / szállás Oslo központjában (1 éj)
8. nap: Oslo (szabad program)

Tehát minden program teljesülni fog, csak más sorrendben.

26. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában