Zempléni várak, történelmi emlékek, borvidékek

barangolás Magyarország egyik legvonzóbb vidékén

Az Északi-középhegység legkeletibb része, a Zempléni-hegység Tokaj és a szlovák határ között húzódik. A hegység délkeleti részét hívják úgy, hogy Hegyalja, mely Tokaj és Sátoraljaújhely között terül el, napsütötte lejtőin a világhírű Tokaj-Hegyaljai borok szőlői teremnek (UNESCO világörökség). A borászatból származó bevételeknek köszönhetően az itt élők már évszázadokkal ezelőtt jólétben éltek, ez is a magyarázata a történelmi emlékek sokaságának. Magyarország nagyon kevés vidéke ilyen gazdag turisztikai látványosságokban. Ezeket szeretnénk megmutatni utasainknak egy 5 napos kirándulás keretében úgy, hogy a kirándulások mellett jut majd idő pihenésre, wellnessezésre is egy 4 csillagos szállodában.

1. nap: Szerencs (Zempléni Múzeum), Mád (zsinagóga), Tarcal (Áldó Krisztus szobor), Tokaj

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5.15-kor. Budapestről az autóbusz 6.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Gyöngyös – Miskolc útvonalon Szerencsre, a „Hegyalja kapujába”. Séta a városban (110 éves fürdőház, katolikus templom, várkert, Rákóczi-vár). Lehetőség a várban található Zempléni Múzeum megtekintésére, melynek legnagyobb kincse a több százezer darabból álló képeslap gyűjtemény. A múzeum két terme a vár építtetőjének, Rákóczi Zsigmondnak állít emléket, aki a Rákóczi család vagyonának a megalapozója volt, az 1600-as évek elején erdélyi fejedelemmé is választották.
A következő programunk Mád, Tokaj-Hegyalja egyik híres bortermelő helye. Valaha a városkában nagyon sok zsidó élt, többségük borkereskedő volt, ennek a korszaknak az emléke a gyönyörű barokk zsinagóga, melyet a 21. század elején mintaszerűen felújítottak. A szomszédos rabbi házban egy kiállítás is megtekinthető az egykor itt élt zsidókról, akiknek mindössze 10%-a élte túl a holokausztot, de később ők is kivándoroltak Magyarországról.
Mád után a Zempléni-hegység legdélebbi kiemelkedéséhez, a Tokaji-hegyhez (vagy Kopasz-hegyhez) utazunk, melynek nyugati lábainál egy újabb neves bortermelő község található, Tarcal. Itt egy könnyű túra keretében felsétálunk a település fölé emelkedő Áldó Krisztus szoborhoz, mely a helyi kiadvány szerint Európa legnagyobb Jézust ábrázoló gránit szobra (8,5 méter magas, 50 tonna súlyú). A szoborhoz felvezető sétány és a szobor környéke szépen parkosítva van, fentről gyönyörű panoráma nyílik Tarcalra, a szőlőskertekre, a Tokaji-hegyre és a kanyargó Tiszára.
A kora délutáni órákban érkezünk meg a Tisza és a Bodrog összefolyásánál fekvő Tokajba, a Tokaj-Hegyaljai borvidék központjába. Közös séta a hangulatos városkában, majd utána lehetőség lesz betérni valamelyik borozóba, pincészetbe vagy étterembe, illetve az érdeklődők a város valamelyik múzeumát is megtekinthetik. A főtéren álló Tokaji Múzeum egy gazdag borkereskedő 1790-ben épült palotájában lett berendezve, a város és a környék történelmét, néprajzát, természeti kincseit mutatja be, sőt az épület alatt kiterjedt pincerendszer is található. A 2015-ben megnyílt modern Világörökségi Bormúzeum pedig elsősorban a borgazdálkodásról szól, kiegészítve az európai világörökségi borterületekkel.
Tokaj után a Bodrog folyó mentén, a Zempléni-hegység délkeleti lábainál utazunk tovább Zemplén vármegye egykori székhelyére, Sátoraljaújhelyre. Érkezés a szállodába 5-6 óra körül, így már az első nap lehetőség lesz a wellness (és egyéb) szolgáltatások igénybevételére (4 éj).

2. nap: Megyer-hegyi tengerszem, Hercegkút (többszintes pincesor, borkóstoló), Sárospatak (Református Kollégium), Sátoraljaújhely – libegőzés

Délelőtt először a Megyer-hegyi tengerszemhez utazunk, a hegyre a parkolótól 20-25 perc alatt lehet felérni, enyhén emelkedő terepen, de idegenvezetőnk ennél jóval több időt ad majd. 2011-ben egy nem hivatalos internetes szavazáson Magyarország 7 legszebb természeti csodáját keresték, és a Megyer-hegyi tengerszem kapta a legtöbb szavazatot. Különösen látványosak a tavat körülvevő szinte függőleges sziklafalak, ahol többnyire sziklamászókat is láthatunk. A tó közelében lévő kilátótoronyból gyönyörű körpanoráma nyílik a Zempléni-hegységre, Sárospatakra, de a távolban a Tokaji-hegy is látszik.
A Sárospatak melletti Hercegkút faluban az UNESCO világörökséghez tartozó Gombos-hegyi pincesor a következő állomás. A hely különlegességét az adja, hogy egymás felett 4 sorban helyezkedik el közel 80, egységes kinézetű borospince. Az egyik pincerendszert megtekinti majd a csoportunk, és borkóstoló is tartozik a programhoz (3-féle bor és frissensült pogácsa).
Dél körül a környék látnivalókban leggazdagabb városába, a „Bodrog-parti Athénba”, Sárospatakra utazunk, mely többször is fontos szerepet játszott a magyar történelemben. 1207-ben itt született II. András királyunk lánya, Árpád-házi Szent Erzsébet, a szegények jótevője, aki Európában a középkori magyar történelem legismertebb személyisége. Az 1600-as években a Rákócziak itteni udvara a magyarországi késő reneszánsz kultúra fellegvára volt. A városnézés során látogatást teszünk a híres Református Kollégium kiváló múzeumában és gyönyörű könyvtárában.
Délután visszatérünk a szállodába, ahol lehetőség lesz pihenésre, wellnessezésre, de az érdeklődők a szomszédos kalandparkot is kipróbálhatják. A kalandpark fő attrakciója Magyarország leghosszabb libegője. A Magas-hegy tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a város környékére, a Zempléni-hegységre és a magyar-szlovák határ túloldalára is.
Megjegyzés: Előfordulhat, hogy rossz időjárási viszonyok esetén a libegő nem üzemel.

3. nap: Széphalom (Magyar Nyelv Múzeuma), Sátoraljaújhely, Sárospatak (bazilika, Rákóczi-vár)

Délelőtt a közeli Széphalom faluba kirándulunk. Itteni kúriájában élte életének utolsó 25 évét Kazinczy Ferenc, a nyelvújítás vezéralakja, itt is van eltemetve. Innen irányította a magyar irodalmi életet és a nyelvújítást az 1800-as évek elején. Ennek emlékére hozták létre itt a Magyar Nyelv Múzeumát, melynek színvonalas kiállításai sok érdekes ismerettel gazdagítják a látogatókat. Lehetőség lesz a szomszédos Kazinczy Ferenc emlékparkban lévő Kazinczy emlékcsarnok megtekintésére is.
Dél körül egy kis pihenőt tartunk a szállodában, majd kora délután egy sétát teszünk Sátoraljaújhely központjában. Ezután újra a közeli Sárospatakra utazunk, ahol látogatást teszünk a gótikus vártemplomban, mely 2007-ben bazilika rangot kapott a pápától. Ezt követően Magyarország legjelentősebb késő reneszánsz emlékét, a Rákóczi-várat és annak érdekes kiállításait nézzük meg. Helyi vezetővel bejárjuk az épületegyüttes legrégibb részét, a Vörös-tornyot, megtekintjük az újabb szárnyban lévő „Rákócziak dicső kora” című nagyon gazdag kiállítást, és lehetőség lesz a kuriózumnak számító ágyúöntő műhely meglátogatására is.

4. nap: Füzér vára, Hollóháza, Füzérradvány (Károlyi-kastély)

Egész napos kirándulás a Zempléni-hegység északi részébe. Füzér falu mellett (felett), egy vulkáni eredetű hegycsúcson magasodik Magyarország egyik leglátványosabb vára. Az újjáépített erődítményben többféle kiállítás látható, a panoráma a környező hegyvidékre egészen lenyűgöző. A parkolóból kb. 20 perc alatt lehet felérni a várba, de idegenvezetőnk ennél jóval több időt ad majd. Aki nem vállalja a felmenetelt, az a faluban is kellemesen eltöltheti az időt, többféle látnivaló van: a Füzéri Látogatóközpont kiállítása és szuvenír boltja, a tájház, a múltidéző ház vagy a református templom szép, festett mennyezete.
A következő megállónk a szomszédos Hollóháza, ahol megnézzük a porcelángyár múzeumát. A sok szép porcelán megtekintése mellett megismerkedhetünk majd a gyár történetével is.
A nap utolsó programjaként nézzük meg az 5 napos utazásunk egyik leglátványosabb attrakcióját, a füzérradványi Károlyi-kastélyt és gyönyörű parkját. Az 1945-ig luxusszállodaként működő kastély felújítása 2021 őszére fejeződött be, az egykori hotel varázslatos, békebeli hangulatát idézi fel a kiállítás, melyet helyi idegenvezetők mutatnak majd be a csoportnak. A kastély parkja Magyarország legnagyobb és legszebb angolparkjai közé tartozik, lesz majd idő a park felfedezésére is.

5. nap: Vizsoly (Bibliamúzeum), Regéc vára, Boldogkő vára, Monok (Kossuth szülőház)

Búcsú Sátoraljaújhelytől, utazás Pálháza és Telkibánya érintésével a Zempléni-hegység nyugati oldalára, Gönc városkába. Itt fotószünetet tartunk a híres Huszita-háznál, majd hamarosan megérkezünk Vizsoly községbe, ahol 1589-ben nyomtatták az első magyar nyelvű bibliákat. A látogatóközpont belépőjegye tartalmaz egy vezetést a nagyon értékes Árpád-kori református templomban (ahol a középkori freskók mellett a Károli-Biblia / vizsolyi Biblia egy eredeti példányát is megcsodálhatjuk, egy másolatba pedig bele is lapozhatunk), valamint bemutatják a Nyomdatörténeti Múzeum kiállítását interaktív biblianyomdászattal egybekötve.
A következő programunk a nemrég újjáépült regéci vár, ahol II. Rákóczi Ferenc a gyerekkorát töltötte. A magányos hegytetőn álló várból gyönyörű a kilátás a Zempléni-hegység vonulataira és a vár alatti aprófalvakra, a 2021. júliusában elkészült palotaszárnyban pedig a „Főúri pompa a várfalak között” című kiállítást tekinthetik meg a látogatók. A buszparkolótól 1700 métert kell gyalogolni enyhén emelkedő úton, 25-30 perc alatt fel lehet érni, de ennél jóval több időt ad majd az idegenvezetőnk. Akik nem vállalják a felmenetelt, őket az autóbusz beviszi a Regéc faluban lévő látogatói központba (3D mozi a vár történelméről, kiállítás II. Rákóczi Ferenc gyerekkoráról, fotókiállítás a vár újjáépítéséről).
Nem messze Regéctől, egy kopár sziklagerincen magasodnak Boldogkő várának rendkívül látványos romjai. Szerencsére itt a parkoló közvetlenül a vár alatt van, csak egy kisebb emelkedőn kell felmenni a várudvarba. A várban lévő kiállítások közül kiemelkedik a magyar történelem több híres csatáját bemutató ólomkatona kiállítás az újjáépített palotaszárnyban.
Befejezésül egy szép fekvésű faluba, Monokra utazunk, ahol a Kossuth Lajos szülőházában berendezett emlékkiállítást nézzük meg. Az egyszerű, de tartalmas kiállítás Kossuth életútját meséli el.
Monok után indulás hazafelé, utazás a Miskolc – Gyöngyös útvonalon. Érkezés Budapestre és Székesfehérvárra az esti órákban.

3. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában