Svájc és az Északolasz tóvidék

a hófödte csúcsoktól a pálmafákig

1. nap: Innsbruck

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5 órakor. Budapestről az autóbusz 6.15-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Hegyeshalom – Bécs – Salzburg – Innsbruck útvonalon. Séta Innsbruckban, Tirol fővárosában, majd továbbutazás az Inn alpesi völgyében a tiroli szállodához (1 éj).

2. nap: St. Gallen, Schaffhausen, Zürich, Axenstrasse, Altdorf

Utazás az Arlberg-hágó – Feldkirch – Boden-tó útvonalon St. Gallenbe. A barokk katedrális és az egykori kolostorkönyvtár megtekintése (mindkettő része az UNESCO világörökségnek). Rövid szabad program után továbbutazás a schaffhauseni Rajna-vízeséshez (Európa legbővizűbb vízesése).
Délután ismerkedés Zürich-hel. Séta az óvárosban és a Bahnhofstrassén, a világ egyik legelőkelőbb üzletutcáján. (Figyelem: a szept. 28-i csoport esetében a zürichi városnézés nemzetközi sportesemény (kerékpárverseny) miatt nem lesz megvalósítható, ezért ennek a csoportnak a helyettesítő városnéző programja Zug városában lesz. A Zugi-tó partján fekvő városka óvárosának gyönyörű utcái, épületei a késő középkort idézik.)
Késő délután továbbutazás egy vadregényes autóúton, az Axenstrassén keresztül a közép-svájci szállodához (2 éj). Útközben az altdorfi Tell Vilmos emlékmű megtekintése.

3. nap: Trümmelbach-gleccservízesések, Jungfrau, Luzern

Utazás Interlaken érintésével a Berni-Alpok (a Jungfrau-csoport) 4000 m magas hegyei között fekvő Lauterbrunneni-völgybe, Európa talán legszebb gleccservölgyébe. Délelőtt a Trümmelbach-gleccservízesések megtekintése (10 vízesés egy hegy belsejében), majd lehetőség könnyű túrázásra, vagy pedig a híres Jungfrau fogaskerekű vasúttal egy kilátópont elérésére. A panoráma egy életre szóló élmény. A nap zárásaként utazás az egyik leghangulatosabb svájci városba, a gyönyörű fekvésű Luzernbe. Séta az óvárosban, a város jelképeinek, a Kapellbrückének (középkori fedett fahíd) és az Oroszlános emlékműnek a megtekintése.

4. nap: Szent Gotthárd-hágó útja, Lugano, Swissminiatur, Comói-tó, Como

Elutazás a szállodából a Szent Gotthárd-hágó útján, vadregényes alpesi tájakon keresztül Ticino kantonba, az olasz Svájcba (több fotószünet útközben). Ticino jellemzői az alpesi tavak, partjaikon mediterrán növényzettel, és a hangulatos, olaszos jellegű üdülővárosok. Séta Luganóban, a Luganói-tó partján fekvő mediterrán hangulatú városban. A közös séta után szabadidő, illetve az érdeklődőknek lehetőség a szomszédos Melidében a „Swissminiatur" megtekintésére. Ez egy park, ahol a híres svájci turistahelyek 1:25 arányú makettjei vannak kiállítva. (Figyelem: A Fehérvár Travel autóbusza visszamegy Luganóba azokért az utasokért, akik a Swissminiatur meglátogatása helyett az időt inkább a városban szeretnék eltölteni.)
Átkelés Olaszországba. Ismerkedés a Comói-tóval és magával Como városával (nagyszerű katedrális). Szállás a Maggiore-tónál vagy környékén (2 éj).

5. nap: Maggiore-tó, Borromeo-szigetek (Isola Bella, Isola dei Pescatori), Stresa

Pihenés a szállodában és környékén, illetve lehetőség közös hajókirándulásra a Borromeo-szigetekre (Isola Bella - Borromeo kastély különlegesen szép teraszos parkkal, Isola dei Pescatori - ősi halászfalu) és Stresába (híres üdülőhely ódon hangulatú óvárossal, szép palotákkal és gyönyörű parkokkal).

6. nap: Milánó, Garda-tó, Sirmione

Utazás Milánóba, Olaszország második legnagyobb városába. Séta a belvárosban, a dóm megtekintése, majd szabad program. Valószínűleg lehetőség lesz lépcsőn vagy lifttel felmenni a dóm tetejére, ahol kiválóan tanulmányozható a középkori építészek és kőfaragók zseniális munkája. A délutáni órákban továbbutazás a Garda-tóhoz. Egy különös fekvésű, ősi kisvárosba, Sirmionéba látogatunk. A városka egy keskeny, a tóba messze benyúló félsziget csücskében található. Az egykori halászfalu ma a Garda-tó környékének talán legnépszerűbb üdülőhelye (mediterrán hangulat, Scaligeri vár, római kori villa maradványai). Fakultatív lehetőség a félsziget körbehajózására motorcsónakokkal. Szállás Verona környékén (1 éj).

7. nap: Padova

Délelőtt ismerkedés Padovával, Szent Antal városával, a híres bazilika megtekintése (gyönyörű freskók, szobrok, domborművek stb.). Hazautazás az Udine – Wörthi-tó – Graz – Bucsu – Szombathely – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

28. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában