Üdülés és kultúra az Olasz Riviérán

Olaszország egyik leglátványosabb vidéke Liguria régió, az Olasz Riviéra. Ahol az Alpok és az Appenninek találkozik a Földközi-tengerrel, ott található Európa egyik legszebb tengerpartja (nagy hegyek, félszigetek, öblök, mediterrán növényzet, rengeteg virág, középkorból itt felejtett kisvárosok és nem utolsósorban nagyon kellemes éghajlat). A magyar turisták többsége csak az autópályáról ismeri ezt a csodálatos vidéket, hiszen erre vezet az út Dél-Franciaország és Spanyolország felé. Hosszabb időt ritkán töltenek itt, mert a szállás jóval drágább, mint Olaszországnak az Adriai-tenger felőli oldalán.

1. nap: Aquileia

Elutazás Budapestről reggel 5.45-kor a Déli pályaudvar parkolójából. Székesfehérvárról az autóbusz 6.45-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Gorizia útvonalon. Ismerkedés Aquileiával, mely város az ókorban a Római Birodalom legjelentősebb települései közé tartozott, majd a korai kereszténység egyik bástyája volt (ókori kikötő, lakóházak, mauzóleum, Fórum, ókeresztény bazilika híres mozaikpadlóval stb.). Szállás Észak-Olaszországban (1 éj).

2. nap: Certosa di Pavia, Noli, Olasz Riviéra

Utazás a Pó-síkságon, majd az Appenninek hegyláncain keresztül az Olasz Riviérának a Genovától nyugatra fekvő részére (Riviera dei Fiori – Virágpart). Útközben látogatás a Pavia melletti Certosa di Pavia karthauzi kolostorban. A pompás épületegyüttes az itáliai reneszánsz igazi mesterműve.
A szállodába való megérkezés előtt séta az Olasz Riviéra egyik legidillikusabb kisvárosában, Noliban (festői öböl, középkori vár, sikátoros óváros, régi templomok). A szobák elfoglalása a délutáni órákban (7 éj), majd pihenés.

3. nap: Monaco, Monte Carlo

Pihenés, szabadidő.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás Monacóba, a miniállamba, melynek csodálatos fekvése örökké emlékezetes marad a turisták számára. Látogatás a katedrálisban, séta az óváros szűk utcácskáin, lehetőség a Hercegi Palota megtekintésére. Délután ismerkedés Monte Carlóval, séta a Japán Kertben, majd a vállalkozó kedvűek a híres kaszinót is meglátogathatják.
A fakultatív program ára: 10.900 Ft + belépők (garantált indulás).

4. nap: Portofino, Genova

Egész napos kirándulás Portofinóba és Genovába. Portofino az Olasz Riviéra gyöngyszeme, egy festői öbölben egy ősi halászfalu, színesre festett, egymáshoz tapadó házakkal, a közelben vár, világítótorony, botanikus kert, luxusvillák. A falut autóbusszal nem lehet megközelíteni, ezért egy közeli településről hajózik át a csoport. Délután városnézés az Olasz Riviéra fővárosában, Genovában. Kolumbusz szülővárosa ma Itália legnagyobb kikötője, középkori sikátoros óvárosa szintén a legnagyobbak közé tartozik Olaszországban. A városnézés után szabadidő, lehetőség az akvárium megtekintésére (Európa egyik legnagyobb és leglátványosabb tengeri élővilágot bemutató attrakciója).

5. nap: Torino (belváros, Borgo Medievale), Superga

Pihenés, szabadidő.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás Torinóba.
Utazás a Ligur-Alpok nagyszerű tájain keresztül Olaszország negyedik legnagyobb városába és Piemont régió központjába, Torinóba. A belváros legfontosabb attrakciójának a látványos díszterek és a hatalmas paloták számítanak, melyek árulkodnak az egykori Savoyai-szárd királyok gazdagságáról. Séta a városközpontban: Kossuth Lajos háza, Piazza San Carlo, Via Roma, Piazza Castello stb., majd látogatás a székesegyházban, ahol a híres torinói leplet őrzik (az ereklye nem, csupán egy mérethű fotó látható róla). Ezt követően szabadidő, majd séta a Torino városligetében, a Valentino-parkban álló mesterséges középkori városka, a Borgo Medievale területén. A budapesti Vajdahunyad vár „nagytestvérének” is tekinthető, fallal körülvett középkori hangulatú utca épületeit különböző piemonti és aostai kisvárosok és várak alapján hozták létre. Végezetül autóbusszal felmegyünk Torino házi hegyére, a 672 méter magas Supergára. Az itt álló hatalmas, kupolás bazilikát sokan a piemonti barokk csúcsteljesítményének tartják. A templom teraszáról lélegzetelállító panoráma nyílik Torino városára és az Alpokra.
A fakultatív program ára: 15.100 Ft + belépő (garantált indulás).

6. nap: Cervo, Toirano-barlang

Délelőtt autóbusszal kirándulást teszünk Cervóba. E történelmi kisváros jól karbantartott középkori óvárosa egy, a tenger mellett emelkedő hegyre épült. Itt található a gyönyörű barokk plébániatemplom és az ősi vár, mely egy néprajzi múzeumnak ad otthont. Visszaérkezés a szállodába dél körül, ezután szabad program, pihenés, illetve az érdeklődőknek lehetőség további programon részt venni: délután a különlegesen érdekes toiranói barlangrendszert nézzük meg (kb. másfél órás barlangséta – cseppkőcsodák, különleges képződmények, ősemberek lábnyomai, ősi állatok maradványai stb.)

7. nap: Olasz Riviéra

Szabad program, pihenés a tengerparton.

8. nap: Taggia (kolostor), Sanremo, Dolceacqua, Menton (Francia Riviéra)

Egész napos kirándulás az Olasz Riviéra legnyugatibb részén. Délelőtt látogatás a taggiai San Domenico-kolostorban, mely évszázadokon keresztül kulturális és művészeti központja volt Nyugat-Liguriának. Ezután séta Sanremóban, az Olasz Riviéra legelegánsabb üdülőhelyén, mely a világ egyik legfontosabb virágtermelő vidékének központja (gyönyörű parkok). Dolceacqua a következő állomás, mely tipikus példája a tengerparttól kissé távolabb eső, dombra épült, épségben megmaradt középkori kisvárosoknak (vár, sikátoros óváros, középkori kőhíd). Délután átruccanunk a szomszédos Francia Riviérára. Séta Mentonban, a narancsfák és citromfák városában.

9. nap:

Búcsú az Olasz Riviérától a kora reggeli órákban. Hazautazás a Genova – Piacenza – Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre a késő esti órákban.


Figyelem: A programok sorrendje (3-8. nap) az időjárás függvényében felcserélődhet.

22. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában