A jó palócok földjén

egész napos kirándulás Nógrád megyébe

A Nógrádi-medencében és az Ipoly völgyében élő palócok sajátos nyelvhasználatukkal, élő hagyományaikkal és díszes népviseletükkel a Kárpát-medence egyik legérdekesebb néprajzi tájegységévé teszik földjüket. Nem véletlen, hogy a legeredetibb állapotban megmaradt palóc falu, Hollókő már régóta része az UNESCO Világörökségnek. A nagy író, Mikszáth Kálmán által rendkívül szellemesen és szemléletesen bemutatott vidék ugyanakkor számos más jellegű látnivalót is tartogat. Az itt található természeti csodák, ősi várak és hangulatos kisvárosok együttese változatos és izgalmas programot tartogat minden érdeklődő számára. Tartsanak velünk!Program: Somoskő vára, Ipolytarnóc (a palóc Pompeji), Szécsény, Hollókő

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5 órakor. Budapestről az autóbusz 6.15-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Gödöllő – Hatvan – Salgótarján útvonalon Nógrád megye északkeleti csücskébe, Somoskő faluba. A település nevezetessége az a látványos XIII. századi eredetű vár, ami a házak fölé magasodó vulkanikus eredetű csúcson trónol. A hely pikantériája, hogy míg a falu Magyarországon található, addig az utolsó házaktól néhány méterre fekvő erődítmény már szlovák területen fekszik. Séta a várhoz (látványos romok, meseszép panoráma a környező hegyvidékre).
Ezt követően továbbutazás az Ipoly völgyébe, az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz. A „palóc Pompeji”-nek is becézett természetvédelmi terület egy évmilliókkal ezelőtti vulkánkitörés következményeit mutatja be: láthatunk itt megkövesedett fákat, levéllenyomatokat, miocén kori erdőt, ősállatok lábnyomait, cápafogakat és izgalmas kőzeteket. A modern látogatói központ megtekintését követően (kiállítások, 4D mozi stb.) a csoport részt vesz egy vezetett sétán a legérdekesebb látnivalókat felvonultató geológiai tanösvény mentén. Az időutazással felérő program után marad még szabadidő étkezésre, illetve az érdeklődők végigmehetnek a Lombkorona sétányon is (függőhidak látványos rendszere az erdő felett).
A kora délutáni órákban továbbutazás a mintegy 6000 lakosú járási székhelyre, Szécsénybe. A kisváros a magyar történelemben is fontos szerepet játszott, hiszen 1705-ben a település mellett tartották azt az országgyűlést, ami II. Rákóczi Ferencet vezérlő fejedelemmé választotta. A közös séta során látjuk a gótikus elemeket is felvonultató ferences templomot, a barokk Forgách-kastélyt, az egykori vár maradványait és a XVIII. századi eredetű tűztornyot.
Programunk méltó zárását a világszerte ismert Hollókő megtekintése jelenti. Az ősi hangulatát és a térségre jellemző építészeti hagyományokat kiválóan megőrző pár száz lelkes palóc falu 1987-ben Budapest mellett elsőként került fel az UNESCO Világörökség listájára Magyarországról. Látogatás a Cserhát dombjai között megbúvó település Ófalu nevű részében, ahol gyakorlatilag minden ház műemlék. Természetesen a közös séta után marad szabadidő arra, hogy utasaink egyénileg is felfedezzék és magukba szippantsák Hollókő egyedülálló hangulatát, vagy megkóstolják a palóc konyha valamely híres fogását.
Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

2. éve a Fehérvár Travel kínálatában