Wellness és kultúra a Mátrában

látogatással és borkóstolóval Egerben

Az Északi-középhegység Magyarország legvonzóbb vidékei és elsőszámú turisztikai régiói közé tartozik. Ebben a programunkban a Visegrádi-hegységtől a Zemplénig tartó hegyvonulat középső tájaira, a Mátrába és Eger környékére kalauzoljuk utasainkat. Itt a természeti csodákon és a pazar panorámát nyújtó kilátópontokon kívül izgalmas múzeumok és értékes történelmi emlékek egyaránt akadnak; a középkortól egészen a XX. századig.
Programunkat a Mátra mélyén megbúvó szép fekvésű Parádfürdő egyik patinás wellness szállodájából bonyolítjuk, úgy, hogy pihenésre, fürdésre, wellnessezésre és erdei sétákra is lehetősége nyílik az érdeklődőknek.

1. nap: Gyöngyös, Feldebrő, Parádfürdő

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 6 órakor. Budapestről az autóbusz 7.15-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Gödöllő – Hatvan útvonalon a Mátra fővárosának is nevezett Gyöngyösre. A város fontos nevezetessége az Orczy-kastélyban és a mellette lévő Természettudományi Pavilonban berendezett Mátra Múzeum, melynek színvonalas állat- és növénytani, földrajzi, néprajzi és történeti kiállításai nagy élményt jelentenek az érdeklődőknek. A 2007-ben megújított kiállítás kiemelkedő értéke egy kb. 80%-ban eredeti darabokból összeállított mamutcsontváz.
Ezt követően séta Gyöngyös belvárosában (Fő tér a Szent Bertalan-templommal, a gótikus ferences templom, a szecessziós zsinagóga stb.), majd szabadidő.
Kora délután a Mátra délkeleti lábainál fekvő Feldebrőn folytatjuk programunkat. A település egyedülálló műemléke a középkori Szent Márton-templom XI. századi öthajós altemploma (robosztus oszlopcsarnok, freskótöredékek, sírkamra). A legenda szerint először itt temették el a harmadik magyar királyt, az 1044-ben elhunyt Aba Sámuelt.
Ezt követően Parádfürdőre utazunk, ahol délután 15 óra körül elfoglaljuk a szállodai szobákat (2 éj). A délután hátralévő részében szabadidő, lehetőség pihenésre, wellnessezésre, könnyű sétákra.

2. nap: Parádfürdő, Parádsasvár (üvegmanufaktúra), Kékestető

Pihenés Parádfürdőn, lehetőség pihenésre, a szálloda wellness-szolgáltatásainak kipróbálására vagy könnyű erdei sétákra.
Fakultatív program: Parádsasvár (üvegmanufaktúra), Kékestető
Félnapos kirándulás a Mátra szívébe. A szomszédos Parádsasváron kezdjük programunkat. Ugyan az 1700-as évek óta működő üveggyár 2005-ben bezárt, az üvegfúvás művészetét nem feledték el a Mátrában. Lehetőség a parádsasvári üvegmanufaktúra szórakoztató, interaktív bemutatójának és a közeli Kristálygaléria kiállításának a megtekintésére, mely az egykori üveggyár legszebb termékeit mutatja be.
Ezután Mátraháza érintésével továbbutazás az 1014 méter magas Kékesre. A késő délelőttöt Magyarország legmagasabb pontján töltjük, ahol 1985 óta egy nemzeti színekre festett kő emlékeztet a hely jelentőségére. A legszebb panorámát a Kékestetői tévétorony 45 méter magasan kialakított kilátója és a benne működő kávézó nyújtja (lifttel viszik fel a turistákat).
A déli órákban visszaérkezünk a parádfürdői szállodába. A nap hátralévő részében szabad program.
A fakultatív program ára: 5.500 Ft (garantált indulás). Az ár tartalmazza a parádsasvári belépődíjakat, de nem tartalmazza a Kékestetői tévétorony kilátójának belépőjét.

3. nap: Parádfürdő, Egerszalók, Szépasszony-völgy (borkóstoló), Eger

Kora délelőtt még lehetőség a parádfürdői szálloda wellness-szolgáltatásainak igénybe vételére, indulás 10 óra táján.
Búcsú a Mátrától, utazás Eger környékére. Első megállónk Egerszalók, mely azzal vált országszerte ismertté, hogy a település mellett feltörő gyógyvíz egy sódombnak becézett mészkődombot hozott létre az 1960-as években. Európában egyedülálló jelenségről van szó, hasonló természeti képződményeket a törökországi Pamukkaléban és az egyesült államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban láthatunk.
A rövid sétát követően továbbutazás a szomszédos Szépasszony-völgybe, mely az egri borvidék legismertebb része. Borkóstoló az egyik pincészetben (3-féle bor és frissen sült baguette).
A délutánt Heves megye székhelyén, a valamivel több mint 50.000 lakosú Egerben töltjük. Szent István alapított ezen a helyen püspökséget, így a város közel ezer éve oktatási és kulturális fellegvár és az azonos nevű borvidék központja (ki ne hallott volna már az egri bikavérről). Eger a magyar hadtörténet egyik legismertebb hőstettének színhelye is, ahol 1552-ben a Dobó István vezette védősereg a vár falainál vissza tudta verni a sokszoros túlerőben lévő törököket, ahogy azt Gárdonyi Géza „Egri csillagok” című regénye romantikus történetbe ágyazva elmeséli.
Városnéző séta Eger jól karbantartott, barokk hangulatú városközpontjában (Bazilika – Magyarország 3. legnagyobb temploma, Líceum, Érseki Palota, Széchenyi utca – a fő sétálóutca, Dobó tér a gyönyörű minorita templommal stb.). Ezt követően szabadidő, lehetőség az Egri Vár és annak múzeumainak vagy valamely más egri látnivalónak a megtekintésére (pl. Város a Város Alatt pincetúra, Érseki Palota látogatóközpontja, minaret, további múzeumok stb.). A kiválasztásban idegenvezetőnk természetesen segítséget nyújt.
Hazautazás az M25-ös és az M3-as autópályán keresztül, érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.


idén először a Fehérvár Travel kínálatában