A Salzkammerguti tóvidéktől a Grossglocknerig II.

barangolás az osztrák Alpok lenyűgöző világában

1. nap: Gmunden, Mondsee

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5 órakor. Budapestről az autóbusz 6.15-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Hegyeshalom – Bécs – Linz útvonalon. Érkezés a Salzkammerguti tóvidékre a kora délutáni órákban. Az első megállónk a Traun-tó partján fekvő Gmunden, az egykori sómetropolisz. Séta a belvárosban és fotószünet a Tavi Kastélynál. Ezt követően továbbutazás Mondseebe, az azonos nevű tó fő településére. A városka főterén a hatalmas plébániatemplom nagyszerű barokk homlokzata és a hangulatos, színesre festett házak együttese felejthetetlen látványt nyújt.
Szállás Salzburgtól délre, egy szép fekvésű alpesi faluban (7 éj).

2. nap: Liechtenstein-szurdok, Grossglockner panorámaút

A kora délelőtti órákban könnyű túrázási lehetőség a Liechtenstein-szurdokban. A Keleti-Alpok egyik legvadregényesebb sziklaszurdoka 800 méter hosszú, a végén egy 50 méter magas vízesés zúdul a mélybe. Továbbutazás Európa egyik leghíresebb és leglátványosabb autóútján, a Grossglockner panorámaúton. Az út fő látnivalói az Edelweiss csúcs környéke (Alpesi Múzeum, körpanoráma több tucat háromezer méter feletti csúcsra), a Hochtor-hágó (2500 méter magas) és a Ferenc József-magaslat (2369 méter magas, alatta a Pasterze gleccser, szemben vele pedig a 3798 méter magas Grossglockner, Ausztria legmagasabb hegycsúcsa).

3. nap: Werfen fellegvára, Salzburg, Hellbrunni kastély vízijátékai

Először látogatás Ausztria egyik leglátványosabb középkori várában, a nagyszerű fekvésű Werfeni fellegvárban.
Ezután városnézés Salzburgban. Salzburgot sokan Európa egyik legszebb városának tartják, nem érdemtelenül. Nagy hegyek között fekszik a sebes sodrású Salzach folyó partján, műemlékei pedig páratlanok (Dóm, Hercegérseki palota, Ferences templom, Mozart szülőháza, Mirabell kastély és parkja stb.). A városnézés után szabadidő. Ezalatt az érdeklődőknek lehetőség a Salzburg külvárosában lévő Hellbrunni kastély meghökkentően érdekes vízi játékainak megtekintésére.

4. nap: Schafberg, St. Wolfgang, Bad Ischl

A Salzkammerguti tóvidék legszebb körpanorámáját adja az 1783 méter magas Schafberg. A hegy tetején állva úgy érezzük, hogy ezek a csodálatos alpesi tavak szinte a lábaink alatt hevernek. Lehetőség a Wolfgang-tótól induló fogaskerekűvel felmenni a hegycsúcsra. Ezután séta a bájos St. Wolfgang faluban, a világhírű Michael Pacher-szárnyasoltár megtekintése a búcsújáró templomban. Délután ismerkedés a Salzkammergut fővárosának tartott Bad Ischllel, amely 2024-ben Európa Kulturális fővárosa. Ferenc József császár 60 éven keresztül itt töltötte a nyarait. Látogatás a császár kastélyában, melyben sok magyar vonatkozású emlék is látható.

5. nap: Óriás jégbarlang, Königssee

Pihenés az Alpokban, séták a szálloda környékén.
Fakultatív program: egész napos kirándulás. A Salzach folyó völgye felett nyílik a világ egyik legnagyobb jégbarlangja, az Eisriesenwelt, amelynek 1641 méter magasan lévő bejáratának közelébe kabinos felvonóval lehet eljutni. A barlang bejárása idősek számára fárasztó lehet (140 méter szintkülönbség 80 perc alatt), de csak a panoráma kedvéért is érdemes felmenni.
Délután átruccanás a Bajor-Alpokba a Königsseehez (Király-tó). A meredek sziklákkal határolt tó a norvég fjordokra emlékeztet. Sétahajózás St. Bartholomä lóhere alaprajzú zarándoktemplomához.
A fakultatív program ára: 10.900 Ft + belépők (garantált indulás).

6. nap: Halleini sóbánya, Herrenchiemsee kastélya

Délelőtt látogatás a Halleini sóbányában (vonat a föld mélyébe, bányamúzeum, föld alatti tavon tutajozás stb.), majd kirándulás a szomszédos Bajorországba, a Chiem-tóhoz. Hajózás a tavon, a tó szigetén épült híres kastély fényűzően berendezett termeinek megtekintése. A befejezetlen palotát II. Lajos bajor király építtette a Versailles-i kastély mintájára.

7. nap: Alpesi túra

Pihenés az Alpokban. Idegenvezetőnkkel lehetőség a szálloda környékén könnyű túrázásra.

8. nap: Gosau-tó, Hallstatt

Utazás a Salzkammerguti tóvidék talán legvadregényesebb tavához, a 3000 méter magas Dachstein lábainál fekvő Gosau-tóhoz. Jó idő esetén lehetőség tó körüli sétára vagy kabinos felvonóval egy kilátópont elérésére. Továbbutazás a Hallstatti-tóhoz, Salzkammergut egyik legfestőibb városkájába, Hallstattba. A település érdekessége, hogy házai szorosan tapadnak egymáshoz, illetve egymás fölött sorakoznak, mert a hegy és a tó között csak nagyon kicsi hely van. Közös séta a városkában (gyönyörű főtér, a katolikus templom két szárnyasoltárral, csontház, Őstörténeti Múzeum stb.). A szabad program után indulás hazafelé a Keleti-Alpokon keresztül a Liezen – Semmering – Wiener Neustadt – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya – Budapest – Székesfehérvár útvonalon. Hazaérkezés az esti órákban.

Figyelem: A napok sorrendje a múzeumok nyitvatartása és az időjárás függvényében felcserélődhet.

23. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában