Barangolás a székely magyarok földjén

szászföldi ízelítővel

Székelyföld egy 2-3 magyar megyényi terület Erdély keleti részén, a Kárpátok lábainál, a magyar határtól többszáz km-re, ahol a lakosság több mint 90%-a még mindig magyarnak vallja magát. Tartsanak velünk egy csodálatos, felemelő utazásra a székelyek közé, ismerkedjenek meg Székelyföld városaival, falvaival, természeti csodáival, gyönyörű tájaival, műkincseivel, magyar vonatkozású történelmi emlékeivel. Az út meghatározó élményét jelentik majd a székely magyarokkal való találkozások, akiknek vendégszeretete, közvetlensége, természetessége, jólelkűsége, segítőkészsége és büszkén vállalt magyarságtudata egy már-már elfeledett világba viszi vissza a látogatókat.

1. nap: Csíkszereda

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.30-kor. Budapestről az autóbusz 5.45-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Szolnok – Ártánd – Nagyvárad – Torda – Marosvásárhely útvonalon Székelyföldre. Szállás Hargita megye székhelyén, Csíkszeredán (3 éj).

2. nap: Madéfalva, Gyergyószentmiklós, Ditró, Gyilkos-tó, Békás-szoros

Ezen a napon a Gyergyói-medencével és környékével ismerkedünk. Odaútban fotószünet a madéfalvi veszedelem emlékművénél.
Gyergyószentmiklóson séta a hangulatos városközpontban, majd látogatás a gyönyörű barokk örmény erődtemplomban.
A közeli Ditró faluban a neogótikus plébániatemplom nemcsak szépségével, hanem méreteivel is elbűvöli a turistákat. Tornyai magasabbak, mint a Párizsi Notre Dame-éi.
A nap további részében a Keleti-Kárpátok két természeti csodájához látogatunk. Először sétálunk a vadregényes Gyilkos-tó partján, majd a Kárpátok keleti lejtőin leereszkedünk a Békás-szorosba. A Békás-patak szurdokának nincs párja az egész Kárpátokban, drámai hatásúak a 200-300 méter magas, szinte függőleges sziklafalak jó egy kilométeren keresztül.

3. nap: Szent Anna-tó, Sepsiszentgyörgy, Zágon, Alsócsernáton, Kézdivásárhely

Egész napos kirándulás Székelyföld déli részébe. Az első programunk egy páratlan természeti ritkaság, a Szent Anna-tó (Európa egyetlen nagyméretű vulkáni krátertava).
A késő délelőtti órákban Sepsiszentgyörggyel, Kovászna megye székhelyével ismerkedünk, mely a legnagyobb magyar többségű város Székelyföldön. Délután először Mikes Kelemen szülőfalujába, Zágonba utazunk, látogatás az egykori Mikes-kúriában berendezett emlékmúzeumban. Továbbutazás Alsócsernáton faluba, ahol megnézzük Székelyföld leggazdagabb néprajzi múzeumát. A Haszmann testvérek által összegyűjtött kiállítási anyag mennyisége és minősége még a sokat látott utazókat is elkápráztatja.
A napi programot a Kárpát-medence legkeletibb magyarlakta városának, Kézdivásárhelynek a megtekintésével zárjuk. A gyönyörűen felújított főtér és a különleges városszerkezet (az ún. udvarterek) miatt sokan Székelyföld legszebb városának tartják Kézdivásárhelyet, Gábor Áron városát.

4. nap: Csíkszereda, Csíksomlyó, Gyimesbükk, „ezeréves” határ, gyimesi csángó lakoma, Máréfalva

Délelőtt Csíkszeredán megnézzük a Makovecz Imre által tervezett gyönyörűszép Milleniumi templomot, majd látogatás a Mikó-várban berendezett Csíki Székely Múzeumban.
Ezt követően Csíksomlyóval és annak híres zarándoktemplomával ismerkedünk (a katolikus székelyek vallási központja).
A délutáni órákat a Kárpátokban, a Gyimesek vidékén, a gyimesi csángók között töltjük. Gyimesbükkön látogatást teszünk a Rákóczi-várnál és az „ezeréves” határnál, majd részt veszünk egy igazi csángó mulatságon és lakomán (csángó népdalok, táncok, népviselet, ételek, italok). Sok turista számára ez a folklór program az erdélyi utazás legnagyobb élményét jelenti.
Késő délután utazás a Hargita lábai mentén Székelyudvarhelyre. Útközben rövid séta a székelykapuiról híres faluban, Máréfalván. Szállás Székelyudvarhely központjában (3 éj).

5. nap: Székelyudvarhely, Parajd, Szováta, Korond, Farkaslaka, Szejkefürdő

Szabad program Székelyudvarhelyen, illetve lehetőség a szálloda wellness szolgáltatásainak igénybevételére.
Fakultatív program: Egész napos kirándulás Székelyudvarhelytől északra. Utazás Parajdra, látogatás a sóbányában, majd séta a szovátai Medve-tó partján. Szováta Székelyföldnek a legnépszerűbb nyári üdülőhelye, a fürdőtelepen gyönyörű villák sorakoznak, melyek jó része még a Monarchia időszakában épült. Visszaútban Székelyudvarhelyre szabad program a fazekasművészetéről híres Korond községben (erdélyi népművészeti tárgyak kirakodóvására).
Ezt követően ismerkedés egy tipikus székely faluval, Farkaslakával. Tisztelgés a nagy székely-magyar író, Tamási Áron síremlékénél, majd a szülőházában berendezett érdekes emlékkiállítást mutatják meg az író családtagjai.
A nap befejezéseképpen ellátogatunk Szejkefürdőn a „legnagyobb székely”, Orbán Balázs egészen különleges, 12 különböző stílusú székelykapuval díszített síremlékéhez.
Fakultatív program ára: 7.100 Ft + külön fizetendő a parajdi sóbánya és a farkaslakai Tamási Áron szülőház belépődíja (garantált indulás).

6. nap: Szászföld (Berethalom, Segesvár, Fehéregyháza), Agyagfalva, Székelyderzs, szalonnalakoma, Székelyudvarhely

Átruccanás Szászföldre. Berethalom városkában látogatás az impozáns gótikus erődtemplomban (UNESCO világörökség). Ezt követően a szintén a világörökséghez tartozó Segesvár romantikus, középkori óvárosával ismerkedünk, majd a szomszédos Fehéregyházán megnézzük a Petőfi múzeumot és emlékparkot. Rövid pihenő a falu melletti Petőfi emlékműnél, nagy költőnk halálának feltételezett helyszínén.
Délután visszatérünk Székelyföldre, és Székelyderzsre utazunk, útközben rövid fotószünetre megállunk Agyagfalván, az 1848-as székely nemzetgyűlés emlékművénél. Székelyderzsen az UNESCO világörökséghez tartozó erődtemplomot nézzük meg. A templom belső falán látható a Szt. László legenda nagyon értékes középkori freskója. A falu lakossága ősi szokás szerint mind a mai napig a bástyákban tárolja a szalonnát. A templomerőd megtekintése után a csoport részt vesz egy ún. szalonnalakomán, ahol más helyi készítésű ételeket is megkóstolhatnak (kolbász, juhsajt, lekvár, tojás, házi kenyér, zöldségek stb.).
A nap végén egy sétát teszünk Székelyudvarhely szépen karbantartott belvárosában. Székelyudvarhely Erdély „legmagyarabb” városa, a lakosság több mint 95%-a ma is magyarnak vallja magát. A város egyik nevezetessége az a szoborpark, mely a magyar és a székely történelem nagyjainak állít emléket.

7. nap: Marosvásárhely

Délelőtt városnézés Székelyföld legnagyobb városában, Marosvásárhelyen, ahol az elmúlt évtizedek (különösen a Ceauşescu-korszak) elrománosítási politikája következtében mára valamivel 50% alá csökkent a magyarság részaránya. A város sok pompás épülete közül kiemelkedik a magyaros-szecessziós stílusban épült Kultúrpalota. Sokan Erdély legszebb épületének tartják. Lehetőség a gyönyörű belső termek megtekintésére is. A városnézés másik fénypontját a Teleki Téka meglátogatása jelenti. A könyvtár épületében kapott helyet a Bolyai emlékszoba is, ugyanis Bolyai János, a leghíresebb magyar matematikus itt tanult Marosvásárhelyen.
A városnézés után búcsú Székelyföldtől, hazautazás a Torda – Nagyvárad – Ártánd – Szolnok útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra a késő esti órákban.


16. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában