Gyöngyszemek az olasz csizma sarkában

Apulia (olaszul Puglia) az olasz csizma sarkában Itália 18 szárazföldi régiója közül a legnagyobbak közé tartozik. Sajnos a magyar utazók ritkán jutnak el Olaszország ezen távoli vidékére, pedig számtalan rangos látnivalója van. Ezek közül a legfontosabbak a következők: Lecce (a barokk Firenzéje), Ostuni (a „fehér város”), Alberobello (a trullók városa), a Castellanai cseppkőbarlang és Monte Sant’Angelo a csizma sarkantyújában, a Gargano-félszigeten.
Apulia nevezetességein kívül megnézzük a szomszédos Basilicata régióban a rendkívül érdekes Matera városát, hazaútban pedig Urbinót, mely valaha a reneszánsz művészetek egyik központja volt Itáliában. Az oda- és visszautazás a magyar utazók által ritkán használt A14-es autópályán történik az Adriai-tenger mentén. Az utazás során az egyik oldalon a kék Adriában, a másik oldalon pedig az Appenninek hegyvilágában gyönyörködhetnek utasaink.

1. nap:

Elutazás Budapestről reggel 5.45-kor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 6.45-kor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Tornyiszentmiklós – Maribor – Ljubljana – Mestre – Bologna útvonalon. Szállás Rimini környékén (1 éj).

2. nap: Monte Sant’Angelo, San Giovanni Rotondo

Utazás az Adriai-tenger mentén délkeleti irányban. Apuliába érkezésünk után először a tájképi szépségekben rendkívül gazdag Gargano-félszigettel, az olasz csizma sarkantyújával ismerkedünk. Séta a hegytetőre épült, pazar fekvésű Monte Sant’Angelo hangulatos történelmi óvárosában, a Szent Mihály szentély megtekintése. (Monte Sant’Angelo a kora középkor óta az európai Szent Mihály főangyal kultusz egyik legfontosabb helye, 2011 óta része a világörökségnek.) A városnéző séta után szabadidő, lehetőség a város legmagasabb pontján álló erőd megtekintésére (nagyszerű panoráma).
Szállás a szomszédos San Giovanni Rotondo városkában (1 éj). Kora este az érdeklődőknek lehetőség nyílik a Szent Pio atyával kapcsolatos emlékek megtekintésére. (Az utóbbi egy-két évtizedben a XX. század talán legnépszerűbb szentjének kolostora és sírja körül világhírű zarándokhely alakult ki.)

3. nap: Gargano-félsziget (Vieste, hajókirándulás), Trani

Délelőtt utazás a Gargano-félsziget híres tengerparti panorámaútján (gyönyörűszép tengeröblök). Séta a gyönyörű fekvésű Vieste történelmi óvárosában, majd szabad program. Lehetőség egy kb. 1,5 órás hajókirándulásra Viestéből a Gargano-félsziget partjai mentén. A hajóról lehetőség lesz megcsodálni a félsziget öblökkel, sziklákkal és barlangokkal tűzdelt partvidékét a tenger felől is. (Amennyiben rossz idő miatt a hajó nem indul, a hajózás helyett egy sétát teszünk Peschici bájos óvárosában.)
Délután búcsú a Gargano-félszigettől, továbbutazás a csizma sarkának irányába. A nap utolsó programja Trani városában a híres román kori katedrális megtekintése.
Szállás Apulia fővárosától, Baritól délkeletre (4 éj).

4. nap: Lecce, Ostuni

Délelőtt városnézés Leccében, a barokk dél-itáliai fővárosában. A könnyen megmunkálható leccei mészkőnek is köszönhetően a városban a barokk időszakában sok csodálatos templom, palota épült, közülük is kiemelkedik a dóm és a Santa Croce-templom.
Délután Ostuniba, a legszebb „fehér városba” látogatunk. A tengerpart menti síkságból kiemelkedő dombra épült sikátoros óváros, az ősi fehérre meszelt házak együttese a dombtetőn álló katedrálissal – nem egy könnyen felejthető látvány. Ráadásul az óváros bebarangolása közben időnként a környező táj panorámáját is élvezhetjük.

5. nap: Matera, Martina Franca

Matera szép fekvésű óvárosa egy mély folyóvölgy egyik oldalán található. A város valaha az „Olasz Dél” elmaradottságának jelképe volt, ahol még a XX. század közepén is az emberek jó része a folyóvölgy feletti barlangokban élt. A valamivel tehetősebbek a barlangok elé kőépítményeket emeltek. Ezt a különleges óvárost a XX. század utolsó évtizedeiben restaurálták, azóta Dél-Itália kiemelkedően fontos turisztikai attrakciói közé tartozik.
A városnézés során sok érdekességet megtudhatnak utasaink az itt élők egykori életéről, lehetőség lesz barlanglakás és barlangtemplom megtekintésére is. Az UNESCO világörökséghez tartozó óváros sok híres film forgatásának helyszíne, 2003-ban például itt forgatták Mel Gibson Passióját, hiszen a 2000 évvel ezelőtti Jeruzsálem valószínűleg hasonlított a mostani Materához.
Délután utazás egy újabb szép, ódon hangulatú kisvárosba, Martina Francába. Közös séta, szabadidő, majd visszautazás a szállodához.

6. nap: Bari, Castellanai cseppkőbarlang, Alberobello

Délelőtt Barival, Dél-Olaszország – Nápoly után – második legnagyobb városával ismerkedünk. Séta a félszigetre épült óvárosban, a katedrális és a Szent Miklós-bazilika megtekintése. Bari városa a XI. században szerezte meg Szent Miklós püspök földi maradványait a kis-ázsiai Myrából, a sír fölé emelt bazilika a román stílus igazi remekműve. (Szent Miklósnak, Myra püspökének népies alakja a Mikulás, aki december 6-án ajándékot hoz a gyerekeknek.)
Bari után látogatást teszünk a castellanai barlangrendszerben (az egyik legszebbnek tartott cseppkőbarlang Európában), majd a trullók városa, Alberobello következik. A trullók ősi, fehérre meszelt házacskák, jellegzetes kúp alakú tetővel – Apulia egyedülálló építményei. Alberobello egyes negyedei csak trullókból állnak, ami egészen különleges városképet eredményez. Közös séta, majd szabad program, lehetőség a helyi művészek, kézművesek áruinak megtekintésére, megvásárlására.

7. nap: Urbino

Búcsú Apuliától, utazás az Adria mentén Észak-Olaszország felé. Az Itáliai-félsziget keleti részének nagy nevezetessége Urbino városa. Az óváros szinte érintetlenül megmaradt a XV. századból, abból az időszakból, amikor Urbino a Montefeltro hercegi család uralma alatt a reneszánsz művészetek egyik központja volt. Nem véletlen, hogy az Urbinóban született Raffaello a reneszánsz egyik legnagyobb művésze lett. Séta a városban, lehetőség a Palazzo Ducale, a pompás hercegi palota megtekintésére, melyben egy híres képtár is található.
Szállás Rimini környékén (1 éj).

8. nap:

Hazautazás a Bologna – Mestre – Ljubljana – Maribor – Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok útvonalon. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.

13. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában