Körutazás Angliában és Skóciában

1. nap:

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.45-kor. Budapestről az autóbusz 6 órakor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Hegyeshalom – Linz – Nürnberg útvonalon. Szállás Németországban, a Rajna-vidéken (1 éj).

2. nap: Antwerpen

Utazás az Aachen – Antwerpen – Rotterdam útvonalon. Útközben megálló Antwerpenben, közös séta a legfontosabb nevezetességekhez: gyönyörű katedrális és főtér, húscsarnok, Schelde-part, vár stb. Az esti órákban behajózás, majd utazás az Északi-tengeren, Anglia keleti partjai mentén. Éjszaka a hajón, kétágyas, fürdőszobás kabinokban (1 éj).

3. nap: Hadrianus fala, Jedburgh, Abbotsford kastély

Érkezés az angliai Kingston upon Hull város kikötőjébe a reggeli órákban, majd továbbutazás autóbusszal a világörökséghez tartozó Hadrianus falához. A falat a rómaiak építették 120 km hosszúságban a sziget teljes szélességében a barbár kelta törzsek elleni védekezésül. Jó állapotban lévő maradványai Nagy-Britannia legjelentősebb római-kori emlékét jelentik (UNESCO világörökség). Továbbutazás Skóciába, pihenő egy bájos kisvárosban, Jedburgh-ban (XII. századi apátság látványos romjai).
A következő programunk a Melrose városka melletti Abbotsford kastély festői szépségű kertjének és belső termeinek megtekintése. Itt töltötte életének utolsó éveit a világhírű skót író, Sir Walter Scott.
Szállás Közép-Skóciában (3 éj).

4. nap: Culross, Edinburgh

Kora délelőtt egy órás séta egy ódon hangulatú városkában, Culrossban, melynek épületei a késő középkori Skóciát idézik. Ezután városnézés Edinburgh-ban, Skócia fővárosában: a középkori óváros, a város szíve – a Princes Street, a XVIII. századi (György-korabeli) szép terek, a Calton hegy pazar panorámát nyújtó kilátója stb. Edinburgh-t sokan Európa egyik legszebb városának tartják, és valóban kevés városban ötvöződnek ilyen nagyszerűen a természeti adottságok az ember alkotta látványosságokkal. A városnézés után lehetőség múzeumok közös megtekintésére (Skót Whisky Múzeuma, Királyi Vár a skót koronázási jelvényekkel, Skót Nemzeti Galéria).

5. nap: Skót-felvidék, Blair kastély, Loch Ness, Fort Augustus, Glen Coe

Kirándulás a romantikus Skót-felvidékre. Az út végcélja a Loch Ness-i tó. A programban szerepel: Blair kastélya (az egyik legszebb kastély Skóciában) és Urquhart vára a tóparton, ahonnan a legtöbben szokták figyelni a szörny felbukkanását. Ezután pihenő egy hangulatos városkában, Fort Augustusban, a Kaledóniai-csatorna különleges zsiliprendszerének megtekintése. Késő délután visszautazás a szállodához egy látványos útvonalon, a vadregényes Glen Coe völgyön keresztül.

6. nap: Gretna Green, York

Utazás Észak-Anglia legszebbnek tartott városába, Yorkba. Útközben ismerkedés a híres Gretna Green-i kovácsműhellyel a skót-angol határ skót oldalán. Yorkban a hatalmas katedrális megtekintése, séta a városban, majd szabad program. Lehetőség a látványos Viking Múzeum meglátogatására. Szállás Leeds környékén (1 éj).

7. nap: Cambridge, Duxford

Utazás Cambridge-be, Anglia híres egyetemi városába. Séta a városban az ódon történelmi épületek között (college-ok, Kerek templom stb.). Délután szabad program, ajánljuk a puntolást a Cam folyón, mely minden cambridge-i látogatásnak szinte kötelező része. Lehetőség a duxfordi Repülési Múzeum meglátogatására is. Szállás Londonban vagy környékén (3 éj). ***

8. nap: London

5-6 órás autóbuszos és gyalogos városnézés Londonban (Tower-híd, a City felhőkarcolói, Szent Pál-székesegyház, Hyde Park, Buckingham-palota, Piccadilly, Trafalgar tér, Parlament, Westminster-apátság stb.). A városnézés után marad egy kis szabadidő is.

9. nap: Windsor, London

Délelőtt az angol királyi család nyári rezidenciájának, a hatalmas Windsori kastélynak a megtekintése. Délután szabad program Londonban, illetve a Fehérvár Travel idegenvezetője segítségével lehetőség további nevezetességek meglátogatására (British Museum, National Gallery – mindkettő a világ híres múzeumai közé tartozik).

10. nap: Canterbury, Csalagút

Délelőtt utazás Canterburybe, az anglikán egyház központjába, Anglia egyik legszebb kisvárosába. A monumentális katedrális megtekintése, majd ismerkedés a várossal. A kora délutáni órákban a Csatorna Alagúton átkelés a kontinensre. Utazás a Calais – Bruges – Brüsszel – Aachen útvonalon a Rajna-vidéki tranzitszálláshoz (1 éj).
Megjegyzés: Kis eséllyel előfordulhat, hogy a Csatornán való átkelés hazaúton is komppal történik.

11. nap:

Hazautazás a Frankfurt – Nürnberg – Linz – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra a késő esti órákban.


Figyelem: A programok sorrendje a 8-9. napokon a múzeumok foglalásának és nyitvatartásának függvényében felcserélődhet. Ennél az úttípusnál sok belépőjegyet előre kell megvásárolni. Bár munkatársaink a foglalási lehetőség megnyílásakor veszik meg a jegyeket (ami esetenként 1,5-2 hónappal a program időpontja előtt van), kis eséllyel előfordulhat, hogy elfogynak a helyek egy nevezetességhez, hiszen a világ minden országából egyre több turista szeretné látni az Egyesült Királyság fő attrakcióit. Ebben az esetben helyettesítő programot ajánlunk a környék látnivalói közül.

28. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában