Advent Dél-Tirolban

kirándulással a Dolomitok fenséges hegyvilágába

Ausztria egyik ősi tartományának, Tirolnak a déli részét az I. világháború után a győztesek oldalán álló Olaszország kapta. Tirolnak ezen a nagyobbik, termékenyebb és napsütésesebb részén mind a mai napig többségben vannak a német ajkúak, bár napjainkban már megoldódni látszanak az egykor nagyon súlyos kisebbségi problémák. A tartomány tele van nekünk magyaroknak kevéssé ismert, de nagyon szép kisvárosokkal, műemlékekkel, melyeket csodálatos keretbe foglalnak a lenyűgöző alpesi tájak. Adventi időszakban a városok szépen kivilágítva és feldíszítve, a hegyóriások hóval borítottan várják a látogatókat.

1. nap: Pragser Wildsee (Pragsi-tó)

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.15-kor. Budapestről az autóbusz 5.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Szombathely – Bucsu – Graz – Klagenfurt – Lienz útvonalon Dél-Tirolba. Érkezés Olaszország egyik legvadregényesebb alpesi tavához, a Dolomitok északi lábainál elterülő Pragser Wildsee-hez. Séta a tónál, majd továbbutazás a Puster-völgyön keresztül a szállodához. Szállás Brixen környékén (3 éj).
Figyelem: Amennyiben az időjárási viszonyok esetleg nem engedik a Pragsi-tó megközelítését, a hangulatos Bruneck városkát nézik meg a csoportok.

2. nap: Nagy Dolomitok Országút, Brixen

Kirándulás a Dolomitok fenséges hegyvilágába. Körutazás fotószünetekkel a Karer-tó – Karer-hágó – Fassa-völgy – Pordoi-hágó – Sella-hágó – Grödner-völgy útvonalon. Az útvonal magában foglalja a Nagy Dolomitok Országút jó részét, mely a világ egyik legszebb hegyi útja, a legmagasabb pontja a Pordoi-hágó (2239 m). A panoráma kirándulás a 3000 méter magas hófedte hegyóriások között tagadhatatlanul az utazás leglátványosabb része.
Délután ismerkedés Brixennel (olaszul Bressanone), a tartomány ősi püspöki székvárosával: dóm, kerengő, püspöki palota, városháza, szűk középkori utcák, árkádos házsorok stb. A közös séta után szabadidő a karácsonyi fényekkel szépen kivilágított történelmi óvárosban.

3. nap: Meran, Bozen (Ötzi, az ősember)

Utazás Bozenen keresztül északnyugat felé az Etsch folyó völgyében. Ismerkedés az Etsch és a Passer folyók találkozásánál fekvő elegáns üdülővárossal, Merannal (olaszul Merano), mely ún. szubalpin éghajlatáról nevezetes. Északról hatalmas hegyek védik, a déli nyitott völgyön keresztül viszont akadálytalanul érkezhet a meleg levegő Itáliából. A klímája miatt kedvelt gyógyüdülőhely szép belvárosát jól kiépített sétányok szelik át.
Délután városnézés Dél-Tirol fővárosában, Bozenben (olaszul Bolzano), mely nagyvárosi mivolta ellenére megőrizte jellegzetes történelmi városmagját: dóm, Domonkos-templom, Laubengasse (gótikus árkádos utca) stb., majd szabadidő a karácsonyi vásárban. Lehetőség a világhírű Dél-Tiroli Régészeti Múzeum megtekintésére, melynek fő szenzációja Ötzi, az ősember, akit jégbe fagyva találtak meg 1991-ben a közeli Ötztali-Alpokban, 3.200 méteres magasságban. (A múmia mellett láthatóak a ruhái, illetve a szerszámai is.)

4. nap: Sterzing

Az utazás utolsó programjaként látogatás Sterzingben, Dél-Tirol műemlékekben egyik leggazdagabb városkájában. Az óváros színes erkélyekkel díszített, késő gótikát és reneszánszot idéző középkori házai az úgynevezett Tizenkettes Toronnyal különlegesen szép városképet alkotnak. Séta a bájos kisvárosban, majd hazautazás az Alpokon keresztül a Bruneck – Lienz – Klagenfurt – Graz – Bucsu – Szombathely – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra a késő esti órákban.


Figyelem: A napok sorrendje az időjárás és a múzeumok nyitvatartásának függvényében esetleg felcserélődhet.

4. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában