Szilveszter Székelyföldön

Székelyföld egy 2-3 magyar megyényi terület Erdély keleti részén, a Kárpátok lábainál, a magyar határtól többszáz kilométerre, ahol a lakosság több mint 90%-a még mindig magyarnak vallja magát. Tartsanak velünk egy csodálatos, felemelő utazásra a székelyek közé, ismerkedjenek meg Székelyföld városaival, falvaival, természeti csodáival, gyönyörű tájaival, műkincseivel, magyar vonatkozású történelmi emlékeivel. Az út meghatározó élményét jelentik majd a székely magyarokkal való találkozások, akiknek vendégszeretete, közvetlensége, természetessége, jólelkűsége, segítőkészsége és büszkén vállalt magyarságtudata egy már-már elfeledett világba viszi vissza a látogatókat.
Székelyföld télen is gyönyörű és misztikus arcát mutatja a látogatóknak. A hófödte domboldalak, a havas fenyőerdők, a kis falvak téli csendje és nyugalma felejthetetlen élményt nyújtanak.

1. nap: Korond, Csíkszereda

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.15-kor. Budapestről az autóbusz 5.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Szolnok – Ártánd – Nagyvárad – Torda - Marosvásárhely útvonalon Székelyföldre. Megálló a fazekasművészetéről híres Korond községben. Szállás Hargita megye székhelyén, Csíkszeredán (4 éj).

2. nap: Szent Anna-tó, Sepsiszentgyörgy, Alsócsernáton, Kézdivásárhely

Egész napos kirándulás Székelyföld déli részébe. Az első programunk egy páratlan természeti ritkaság, a Szent Anna-tó (Európa egyetlen nagyméretű vulkáni krátertava).
A késő délelőtti órákban Sepsiszentgyörggyel, Kovászna megye székhelyével ismerkedünk, mely a legnagyobb magyar többségű város Székelyföldön. Kora délután továbbutazás Alsócsernáton faluba, ahol megnézzük Székelyföld leggazdagabb néprajzi múzeumát. A Haszmann testvérek által összegyűjtött kiállítási anyag mennyisége és minősége még a sokat látott utazókat is elkápráztatja.
A napi programot a Kárpát-medence legkeletibb magyarlakta városának, Kézdivásárhelynek a megtekintésével zárjuk. A gyönyörűen felújított főtér és a különleges városszerkezet (az ún. udvarterek) miatt sokan Székelyföld legszebb városának tartják Kézdivásárhelyet, Gábor Áron városát.

3. nap: Lovasszánnal a Csíki-medencében, Csíkszereda, Csíksomlyó

Autóbuszos és lovasszános kirándulás helyi kísérővel (összesen kb. 5 órás program). Délelőtt utazás Csíkrákos községbe, a Cserei kúriához, ahol a vendégeket a népviseletbe öltözött házigazda fánkkal, illetve szilva- és áfonyapálinkával fogadja. Innen 4-6-8 fős, pokrócokkal kibélelt, nyitott tetejű lovasszánokon utazunk tovább. Szép téli tájon át vezet az út a Bogát-hegyi kápolnát megkerülve a Hargita felé; útközben jó panoráma nyílik a Csíki-medencére. A Cserei kúria udvarára visszatérve tábortűz és disznótoros kóstoló várja a vendégeket. (Amennyiben a hó mennyisége nem teszi lehetővé a szánozást, a programot lovasszekerekkel bonyolítják le.)
Délután lehetőség Csíkszeredán a Makovecz Imre által tervezett gyönyörű szép Millenniumi templom megtekintésére, majd Csíksomlyó híres zarándoktemplomát keressük fel (a katolikus székelyek vallási központja).
A nap zárásaként részvétel a szilveszteri gálaesten.

4. nap: Madéfalva, Gyergyószentmiklós, Gyilkos-tó, Békás-szoros

Újév napján késő délelőtti indulással a Gyergyói-medencével és környékével ismerkedünk. Odaútban fotószünet a madéfalvi veszedelem emlékművénél.
Gyergyószentmiklóson séta a hangulatos városközpontban, majd látogatás a gyönyörű barokk örmény templomban.
A nap további részében a Keleti-Kárpátok két természeti csodájához látogatunk. Először sétálunk a vadregényes Gyilkos-tó partján, majd a Kárpátok keleti lejtőin leereszkedünk a Békás-szorosba. A Békás-patak szurdokának nincs párja az egész Kárpátokban, drámai hatásúak a 200-300 méter magas, szinte függőleges sziklafalak jó egy kilométeren keresztül.

5. nap: Kolozsvár

Utazás Kolozsvárra, ismerkedés a város híres magyar emlékeivel: Szent Mihály-templom a Mátyás szoborral, Mátyás király szülőháza stb.
A kolozsvári program után indulás hazafelé, utazás a Nagyvárad – Ártánd – Szolnok útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra a késő esti órákban.


Figyelem: a programok sorrendje a nyitvatartások függvényében felcserélődhet.

13. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában