Erdély legszebb karácsonyi vásárai

Ebben az adventi utazásban Erdély és a magyar határ mentén húzódó Partium legszebb karácsonyi vásárait szeretnénk megmutatni utasainknak. Az elmúlt évtizedben az európai uniós támogatásoknak köszönhetően Románia turizmusa gyors fejlődésen ment keresztül, így a magyar és szász történelmi emlékekben rendkívül gazdag városok legszebb utcái, terei és híres épületei sokfelé már felújítva várják a látogatókat. Ennek köszönhetően az adventi vásárok szerepe is felértékelődött: az ünnepi fények nyújtotta kulisszák között a turisták vásárolhatnak a helyi kézművesek termékeiből és a hagyományos erdélyi ízeket is megkóstolhatják.
Négy napos programunkat úgy állítottuk össze, hogy a különböző internetes szavazásokon legszebbnek tartott adventi vásárok közül minél többet meg tudjunk mutatni utasainknak. Bár a nagyváradi, a kolozsvári és a temesvári vásár is nagyon hangulatos, a fő attrakciót a Kárpátok hófödte csúcsainak lábainál elterülő szász nagyváros, Nagyszeben jelenti majd, melynek idillikus szépségű karácsonyi vásárát a bécsivel szokták egy lapon említeni.

1. nap: Nagyvárad, Kolozsvár

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.45-kor. Budapestről az autóbusz 6 órakor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Szolnok – Ártánd útvonalon a határmenti Nagyváradra. Nagyvárad a Trianon előtti Magyarország egyik legszebb városa volt, lakóinak több mint 90%-a magyarnak vallotta magát. Látogatás a gyönyörű barokk katolikus székesegyházban, majd séta a belvárosban (pompás szecessziós stílusú paloták). Természetesen a közös séta után lehetőség lesz az adventi vásár felfedezésére is.
Továbbutazás a történelmi Erdély határát jelentő Király-hágón keresztül Kolozsvárra, szállás (2 éj).

2. nap: Válaszút, Bonchida, Kolozsvár

Délelőtt barangolás Kolozsvár környékén. Először Válaszúton, Wass Albert szülőfalujában a Kallós Alapítvány múzeumát nézzük meg. A neves néprajzkutató, Kallós Zoltán által létrehozott hihetetlenül gazdag népművészeti gyűjtemény a legszebbek közé tartozik egész Erdélyben. Ezt követően a szomszédos Bonchidára utazunk, ahol a fénykorában erdélyi Versailles-ként emlegetett Bánffy-kastélyt nézzük meg. A hatalmas kastély sajnos 1944-ben erősen megrongálódott, és a 2000 körül megkezdett felújítás lassan halad, de azért már néhány terem látogatható, illetve az épületegyüttes kívülről igazán látványos.
Délután ismerkedés Kolozsvárral, elsősorban a város híres magyar emlékeivel: Szent Mihály-templom a Mátyás szoborral, Mátyás király szülőháza, Házsongárdi temető stb. A kincses város karácsonyi vásárának a főtéren pompás hátteret biztosít a felújított Szent Mihály-templom.
Figyelem: A december 7-i csoport esetében délelőtt Válaszút és Bonchida helyett Torda városába kirándulunk, ahol meglátogatjuk az évszázadok óta működő sóbányát, Erdély egyik érdekes természeti látnivalóját.

3. nap: Torockó, Gyulafehérvár, Nagyszeben

Búcsú Kolozsvártól, utazás Torockóba. Séta a szép fekvésű faluban. Ezt a magyarlakta települést sokan Erdély legvonzóbb falujának tartják. Érkezés Gyulafehérvárra 12 óra körül. Ismerkedés az Erdélyi Fejedelemség egykor virágzó fővárosával, elsősorban annak magyar vonatkozású emlékeivel. A katolikus katedrális a román kori magyar építészet legértékesebb alkotása. Benne található Hunyadi János, Hunyadi László és több erdélyi fejedelem síremléke.
A délután nagy részét Szászföld legszebb városában, Nagyszebenben töltjük. A nagy területen elhelyezkedő óvárost 2007-re remekül felújították, ekkor Nagyszeben Európa kulturális fővárosa volt. A városnézés után marad bőven idő barangolásra a híres adventi vásárban (sokak szerint Erdély legszebb karácsonyi vására).
Szállás Nagyszebenben (1 éj).

4. nap: Vajdahunyad, Temesvár

Délelőtt látogatás Vajdahunyad várában. Az impozáns építmény a régi Magyarország leglátványosabb várkastélya volt, mai formáját nagyrészt a Hunyadiak idején kapta az 1400-as években.
Ezt követően utazás nyugat felé Románia egyik legnagyobb városába, Temesvárra. Ez a város a Trianon előtti Magyarország legmodernebb vidéki városa volt, ma is sok gyönyörű palota emlékeztet arra az időszakra. A városnéző séta során a város díszterein és szép templomain kívül látjuk majd Tőkés László egykori lakóhelyét is, a református lelkészi hivatalt, ahonnan az 1989-es romániai forradalom elindult. A temesváriak élőlánccal vették körül az épületet, így próbálták megakadályozni a Securitatét, hogy elvigyék Tőkés Lászlót és feleségét.
A programunk végén még biztosítunk szabadidőt az adventi vásárban, majd indulunk hazafelé az Arad – Nagylak – Szeged – Kecskemét útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra a késő esti órákban.

idén először a Fehérvár Travel kínálatában