A Tisza-tótól Aggtelekig

miskolctapolcai wellness szállodával

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye hazánk legváltozatosabb vidékei közé tartozik, hiszen részben itt találkozik egymással az Alföld és az Északi-középhegység. Ebben a programunkban elsősorban a vármegye nyugati részébe – az egykori Borsod vármegyébe – kalauzoljuk utasainkat, ahol híres üdülőhelyek, történelmi emlékek és szép, különleges hegyvidéki tájak egyaránt találhatók. Oda- és visszaútban pedig olyan híres turisztikai attrakciókat ejtünk útba, mint a Heves vármegyei Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum, a Nógrád vármegyei Ipolytarnóci Ősmaradványok és a szintén nógrádi Hollókő.
A szállásunk egy miskolctapolcai wellness szállodában lesz. A hotel wellness részlegén kívül utasaink az egyaránt pár perces sétával elérhető egyedülálló Barlangfürdő és a nemrég átadott modern Ellipsum élményfürdő kiváló szolgáltatásait is ki tudják próbálni. Ez utóbbi komplexum Közép-Európa egyik legnagyobb élménycentruma.

1. nap: Poroszló – Tisza-tavi Ökocentrum, Mezőkövesd (Hadas városrész), Muhi (csata emlékműve), Miskolc (Avasi kilátó), Miskolctapolca

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5.15-kor. Budapestről az autóbusz 6.30-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Gödöllő – Gyöngyös – Füzesabony útvonalon a Tisza-tóhoz. Poroszló községben 2012-ben nyitotta meg kapuit a Tisza-tavi Ökocentrum. A modern szemléletű, interaktív, elsősorban az őshonos vízi állatvilágra fókuszáló látogatói központ fő attrakciója Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere (víz alatti alagúttal), amelyet végigjárva a látogató megismerkedhet a Magyarországon élő halfajokkal, sőt néhány hatalmas, 2 méternél hosszabb vizát is láthatunk. Az akvárium és a kiállítás mellett az Ökocentrumhoz egy kicsiny állatkertet is magában foglaló szabadidőpark is tartozik, a főépület lifttel is elérhető tornyából pedig 360 fokos panoráma nyílik a környező tájra: a Tisza-tóra, az Alföldre és jó idő esetén a Bükk valamint a Mátra vonulataira.
A déli órákban a Matyóföld „fővárosába”, Mezőkövesdre látogatunk. A város legfontosabb nevezetessége a skanzenre emlékeztető Hadas városrész, ahol a jól karbantartott régi épületekben megismerkedhetünk a térségre jellemző népszokásokkal, a matyó hagyományokkal. Több házban kisebb múzeumok is működnek (pl. Kisjankó Bori emlékház, mézeskalácsos műhely, fazekas műhely, tűzzománcos, bútorfestő stb.).
Szabadidőt követően továbbutazás Miskolcra. Útközben pihenő Muhi község mellett, az 1241-ben vívott csata látványos emlékművénél. IV. Béla király seregei itt szenvedtek vereséget a Magyarországra törő tatár csapatoktól.
A Bükk keleti lábainál elterülő vármegye-székhely, Miskolc hazánk negyedik legnépesebb települése. Régóta fontos iparváros, de jelentős egyetemmel és szép fekvésének köszönhetően érdekes látnivalókkal is büszkélkedhet. Ismerkedés a várossal és környékével az autóbusszal is megközelíthető Avasi kilátóból, melynek felújítása 2023 decemberében fejeződött be. Délután fél 4 - 4 óra körül érkezünk meg a miskolctapolcai szállodába (3 éj). A nap hátralévő részében szabadidő, lehetőség pihenésre, wellnessezésre. A szálloda wellness részlege mellett a híres Barlangfürdő és a modern Ellipsum élményfürdő is az érdeklődők rendelkezésére áll.

2. nap: Lillafüred, Miskolc (városnézés), Miskolctapolca

Félnapos kirándulás. Délelőtt a Bükk mélyén, a Garadna és a Szinva patakok völgyének találkozásánál fekvő Lillafüredre látogatunk. Magyarország egyik legismertebb hegyvidéki üdülőhelyét az 1890-es években hozták létre. Nevét Bethlen András akkori mezőgazdasági miniszter unokahúgáról, a Lillának becézett Vay Erzsébetről kapta. A romantikus hangulatot árasztó neoreneszánsz Palotaszálló az 1920-as években épült Lux Kálmán tervei nyomán. Látogatás a híres függőkertben (labirintus, virágok terasza, vízesés, költészet terasza, szobrok stb.), majd lehetőség sétára a Hámori tó mentén. Ezt a mesterséges tavat még a XIX. század elején hozták létre a Garadna felduzzasztásával, hogy biztosítsák a vizet a környék vashámorainak működtetéséhez.
Késő délelőtt Miskolc központjába utazunk, de útközben tartunk egy fotószünetet a felújítás alatt álló Diósgyőri várnál is. Közös séta Miskolc belvárosában, lehetőség idegenvezetőnkkel a Szentháromság tiszteletére szentelt ortodox templom megtekintésére (szép ikonosztáz). Ezt követően szabadidő, majd visszaérkezés a miskolctapolcai szállodába délután fél 3 körül. Lehetőség pihenésre, wellnessezésre. A szálloda wellness részlege mellett a híres Barlangfürdő és a modern Ellipsum élményfürdő is az érdeklődők rendelkezésére áll.

3. nap: Edelény (kastélysziget), Aggtelek (cseppkőbarlang)

Kirándulás Miskolctól északra. Utazás a Sajó és a Bódva völgyében Edelénybe. A kisváros országos hírű nevezetessége a L’Huillier–Coburg család kastélya, a magyarországi kora barokk építészet egyik legjelentősebb emléke. A kastélyt és parkját a Bódva folyó és holtága veszi körül, ezért kastélyszigetként szokás említeni. A közelmúltban szépen felújított kastély fő attrakcióit a gyönyörű freskók jelentik. (Magyarország legnagyobb összefüggő rokokó falképsorozata Lieb Ferenc munkája.) A dísztermeket a csoport vezetett séta keretében tekintheti meg, sőt egy a kor hangulatát idéző 3D-s rövidfilmet is megnézünk majd.
Kora délután továbbutazás Aggtelekre. Az azonos nevű nemzeti parkot 1985-ben alapították a környék értékes karsztjelenségeinek védelmére. 10 évvel később az Aggteleki-karszt cseppkőbarlangjai az UNESCO világörökségi listájára is felvételt nyertek. A leghíresebb Baradla-barlangot már az 1500-as években is ismerték, a XIX. század eleje óta turisztikai attrakció, sok korabeli híresség is felkereste. A csoport számára az 1 órás Aggteleki rövidtúrát foglaltuk, melynek keretében a jól kiépített sétaúton egy kb. 1 km hosszú kirándulást tehetnek utasaink a legszebb cseppkövek világában.
Visszaérkezés a miskolctapolcai szállodába délután fél 5 - 5 óra körül. Lehetőség pihenésre, wellnessezésre.

4. nap: Ipolytarnóc (a palóc Pompeji), Hollókő

Búcsú Miskolc környékétől, utazás Nógrád vármegyébe, az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz (közel két és fél órás buszozás). A „palóc Pompeji”-nek is becézett természetvédelmi terület egy évmilliókkal ezelőtti vulkánkitörés következményeit mutatja be: láthatunk itt megkövesedett fákat, levéllenyomatokat, miocén kori erdőt, ősállatok lábnyomait, cápafogakat és izgalmas kőzeteket. A modern látogatói központ (kiállítások, 4D mozi stb.) megtekintését követően a csoport részt vesz egy vezetett sétán a legérdekesebb látnivalókat felvonultató geológiai tanösvény mentén. Az időutazással felérő program után az érdeklődők végigmehetnek a Lombkorona sétányon is (függőhidak látványos rendszere az erdő felett).
Programunk méltó zárását a világszerte ismert Hollókő megtekintése jelenti. Az ősi hangulatát és a térségre jellemző építészeti hagyományokat kiválóan megőrző pár száz lelkes palóc falu 1987-ben Budapest mellett elsőként került fel az UNESCO Világörökség listájára Magyarországról. Látogatás a Cserhát dombjai között megbúvó település Ófalu nevű részében, ahol gyakorlatilag minden ház műemlék. A közös séta után szabad program, lehetőség múzeumlátogatásra, majd hazautazás Budapestre és Székesfehérvárra. Érkezés az esti órákban.


3. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában