Csillagtúra Morvaországban

A Cseh Köztársaság nagy keleti történelmi tartománya telis tele van szebbnél szebb kis- és nagyvárosokkal, kastélyokkal és várakkal, amelyekhez hangulatos kulisszát nyújt a dimbes-dombos, esetenként mély folyóvölgyekkel szabdalt morva vidék. A nevezetességek rangját jól jellemzi, hogy az utazás során meglátogatni tervezett helyszínek közül 4 része az UNESCO világörökségnek.
A program során csoportjaink 4 éjszakát töltenek egy szép 4 csillagos szállodában, amely Morvaország fővárosában (és Csehország 2. legnagyobb városában), Brnóban (Brünnben) található, és innen kiindulva fedezik fel a tartományt.

1. nap: Pernštejn vára, Brno (Brünn)

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 4.45-kor, Budapestről az autóbusz 6 órakor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Rajka – Pozsony – Brno útvonalon. Morvaország fővárosától északnyugatra található Nedvědice falu, mellette egy dombtetőn trónol Pernštejn vára, Csehország egyik leglátványosabb középkorból származó erődítménye. Nem véletlen, hogy ezt a festői várkastélyt gyakran választják filmforgatások helyszínéül még távoli országok filmesei is. A közel másfél órás vezetett túra igazi csemege a várkastélyok szerelmeseinek. Pernštejn után visszatérünk Brnóba, ahol városnéző sétát teszünk a szép belvárosban (Dóm, Piac tér, Régi Városháza stb.).
Szállás Brnóban (4 éj).

2. nap: Znojmo, Vranov kastélya, Telč

Egész napos kirándulás Brnótól délnyugatra. Utazás Znojmo városába, mely az osztrák határ közelében fekszik, a Dyje (németül Thaya) folyó völgye felett. Közös séta a hangulatos óvárosban, ahol sok szép palota és templom maradt meg az elmúlt évszázadokból. Az egykori vár mellől gyönyörű panoráma nyílik az óvárosra és a Dyje folyó mély völgyére.
Znojmo után a szép fekvésű Vranov faluba utazunk, mely felett egy sziklaszirten található Csehország egyik legszebb barokk kastélya. Igazi gyöngyszem ez a palota, a sok szép terem közül kiemelkedik az ellipszis alakú Ősök Csarnoka, melynek freskóit az egyik legismertebb osztrák barokk festő, Rottmayr készítette.
Délután utazás Telčbe, ahol a főtér tökéletessége szinte minden képzeletet felülmúl. Ismerkedés a várossal, majd visszautazás a brnói szállodába.

3. nap: Olomouc (Olmütz), Svatý Kopeček, Bouzov várkastélya

Egész napos kirándulás Brnótól északkeletre. Délelőtt utazás Olomoucba (németül Olmütz), Morvaország régi fővárosába. A morva Salzburgnak is nevezett város ősi érseki székhely, a katolicizmus fellegvára, ezért is Csehország műemlékekben egyik leggazdagabb városa: gyönyörű terek, pompás városháza a híres asztronómiai órával, szentháromság-oszlop (a legnagyobb az országban), Szent Vencel-dóm stb.
A kora délutáni órákban megnézzük Olomouc mellett Svatý Kopeček gyönyörűszép, barokk zarándoktemplomát, majd utazás Bouzov faluba.
Bouzov tekintélyes középkori vára a 30 éves háborúban erősen károsodott, majd a háború után, az 1600-as évek második felében a Német Lovagrend birtokába került, sokáig itt volt a nagymester székhelye. A mai alakját a német romantika korszakában, az 1800-as évek végén, illetve az 1900-as évek elején kapta, amikor is a Német Lovagrend akkori nagymesterének, Habsburg Jenőnek az elképzelései szerint átépítették egy modern, neogótikus várkastéllyá. A vezetett túra során sok korhűen, értékes bútorokkal, egyéb különleges tárgyakkal berendezett termet megmutatnak a turistáknak, melyek közül kiemelkedik a gyönyörű lovagterem.

4. nap: Morva-Karszt, Macocha-szurdok, Kroměříž

Kora délelőtt utazás a Brno melletti Morva-karszthegységbe, ahol a víz oldó hatására búvópatakok és barlangok káprázatos együttese képződött. Nagy élmény lesz a felvonózás a vadregényes Macocha-szurdokban, de a délelőtti program csúcspontja a csónakázás a földalatti Punkva folyón egy cseppkőbarlangban.
A déli órákban továbbutazunk a Kelet-Morvaországi Kroměřížbe, melynek óvárosa rendkívül gazdag műemlékekben. A gyönyörű barokk kastély volt az olmützi érsekek nyári rezidenciája, ennek köszönhette a város a gazdagságát. Az óvárosban számtalan műemlék található, az érseki kastély pedig a város 2 gyönyörű parkjával együtt része az UNESCO világörökségnek. A kastély melletti angolpark szép példája a barokk kertművészetnek, a kissé távolabbi gyönyörű „Virágoskert” pedig egy tipikus franciakert sok érdekességgel. A kroměřiži tartózkodás alatt az óvárosi séta mellett megnézzük az érseki kastély dísztermeit, és lehetőség lesz mindkét park megtekintésére.

5. nap: Lednice kastélya és parkja, Mikulov

Utazás a dél-morvaországi Lednice faluba. Itt megnézzük a dúsgazdag Liechtenstein hercegek egykori pazar palotáját, illetve a mellette lévő pálmaházat, de talán még nagyobb élmény lesz a séta és a hajózás a hatalmas kastélyparkban (Csehország legszebb parkjának tartják.)
Ezt követően a közeli Mikulovot keressük fel. Ez a kevésbé ismert kisváros az osztrák határ mellett igazi meglepetés lesz az utazás végén (monumentális várkastély az óváros közepén egy dombon, szép parkok, számtalan szépen felújított műemléképület, gyönyörű főtér a Szentháromság oszloppal, zsinagóga, szép plébániatemplom stb.).
A városnéző séta és a szabadidő után indulás hazafelé a Břeclav – Pozsony – Rajka – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre és Székesfehérvárra az esti órákban.


Figyelem: A programok sorrendje a nyitvatartások függvényében felcserélődhet.

idén először a Fehérvár Travel kínálatában