Nyugat-Svájc és Elzász

kirándulással a Francia-Alpok fővárosába, Chamonix-ba

Svájc a kezdetektől fogva a Fehérvár Travel legfontosabb európai célpontjai közé tartozik: az alapprogramokon kívül 2016 óta nagy érdeklődés övezi „Svájc haladóknak” fantázianevű utazásainkat is. Ugyanakkor az ország nyugati, részben franciaajkú része még további látnivalókat is tartogat. A meseszép kisvárosok, látványos várak, bájos tavak és nagy hegyek együttese így megérdemel egy újabb programot, amely során mindhárom svájci tájegységet, az Alpokat, a dimbes-dombos Mittellandot és a Jura hegységet is érinteni fogjuk.
A 6 napos nyugat-svájci programhoz képest ennél az utazásnál többletet jelent, hogy a csoport 2 teljes napot a Svájc északnyugati részéhez közel eső Elzászban tölt. A Vogézek nevű középhegység és a Rajna között elterülő történelmi tájegység a legszebb városokat magában foglaló franciaországi vidékek közé tartozik. Az egykor többségében németek lakta tartomány hangulatos kisvárosai telis-tele vannak favázas házakkal, de hatalmas gótikus templomokat és romantikus várakat is találunk erre.
Az utazást egy másik franciaországi kirándulás is színesíti a világhírű üdülőhelyre, Chamonix-ba, a Mont Blanc lábához.

1. nap: Hall in Tirol

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5 órakor. Budapestről az autóbusz 6.15-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Hegyeshalom – Bécs – Salzburg – Kufstein útvonalon. A késő délutáni órákban séta Hall in Tirol késő középkori hangulatot árasztó műemlékvárosában, majd továbbutazás az Inn alpesi völgyében a tiroli szállodához (1 éj).

2. nap: Habsburg vára, Bázel

Utazás a Feldkirch – Boden-tó – Zürich útvonalon Svájc nyugati részébe. Útközben megálló Aargau kantonban, Habsburg váránál. A magyar történelemben is fontos szerepet játszó császári család innen származott, ez a vár volt a família ősi fészke és névadója (Habichtsburg = Héjavár). Látogatás a romos erődítményben (kis múzeum, szép panoráma), majd továbbutazás Bázelbe.
A 175.000 lakosú Rajna-parti Bázel Svájc harmadik legnagyobb városa. A folyóparti dombon fekvő óváros miatt sokan Budapesthez is hasonlítják. Az előnyös fekvését kiválóan kihasználó, egykori gazdag, protestáns várost „Svájc aranykapujaként” szokás emlegetni. Látványos óvárosi palotái, szép templomai és dimbes-dombos, macskaköves utcái valóban árulkodnak a dicső múltról. Bázel ugyanakkor pezsgő egyetemi város a német és a francia kultúra találkozásánál, nagyméretű belvárosa – melyet a téglavörös szín dominál – telis-tele van elegáns üzletekkel, kellemes éttermekkel, kávézókkal és érdekes múzeumokkal. Séta a városközpontban: a Marktplatz a városházával, a Rheinsprung és a Heuberg negyed sikátorai, a gótikus Münster környéke stb. Ezt követően szabadidő, lehetőség a város fő üzletutcájának számító Freie Strasse felfedezésére (a zürichi Bahnhofstrasse bázeli párja), illetve az érdeklődők idegenvezetőnkkel ellátogathatnak a színvonalas Történeti Múzeumba.
Késő délután átkelés Franciaországba, szállás Elzász déli részén (3 éj).

3. nap: Strasbourg, Koenigsbourg

Kirándulás Elzász fővárosába, Strasbourg-ba, mely az Európai Parlament és az Európa Tanács székhelye. Ismerkedés a várossal, séta a Petite France negyed bájos, favázas házai között. A hatalmas gótikus katedrális megtekintése után szabad program, illetve lehetőség sétahajózásra a várost átszelő csatornákon.
Délután látogatás Koenigsbourg várkastélyában, mely a Vogézek nevű hegység egy 760 méter magas kiszögellésén áll. Elzász leglátványosabb erődítményéből gyönyörű panoráma nyílik a Rajna-völgyére. A romantikus várkastélyt II. Vilmos német császár építtette a XX. század legelején egy középkori vár romjaira, mintegy szimbolizálva a 30 évvel korábban visszaszerzett Elzász fölötti német uralmat.

4. nap: Riquewihr, Colmar, Eguisheim

Ezen a napon három történelmi településre látogatunk. Első megállónk a XVI. századból szinte érintetlenül ránk maradt Riquewihr. A középkori várfalak közt és a sikátorokban szinte egy időutazás részesének érezhetjük magunkat.
Ezután Colmarral, Franciaország egyik legelbűvölőbb városával ismerkedünk. Sétát teszünk a késő középkori favázas házak közti macskaköves utcákon, majd szabad program következik.
A nap zárásaként a délutáni órákban a bájos Eguisheimbe látogatunk. A Colmar melletti települést méltán választották be a „Franciaország legszebb falvai” nevű szövetségbe.

5. nap: Saint-Ursanne, Neuchâtel, Murten

Búcsú Elzásztól, átkelés Svájcba. Első megállónk a Jura hegységben található Saint-Ursanne. Már a kisváros megközelítése is látványos: a szurdokvölgyet alkotó Doubs folyó parányi, középkori hídján átkelve egyfajta időutazásban lesz részünk. Séta az ódon házak között, illetve látogatás az értékes XII. századi apátsági templomban és kerengőjében.
A késő délelőtti órákban továbbutazás a Jura hegységen keresztül Neuchâtelbe, amely az azonos nevű tó és a hegység lejtői közé szorítva terül el. A látványos fekvésű város hangulatos tóparti sétányaival, elegáns villáival, jellegzetes okkersárga színeivel és szép történelmi belvárosával kellemes meglepetés a látogatóknak. Különös értéket képviselnek a Collégiale-templom középkori szobrai és faragásai. A közös séta után szabadidő, majd továbbutazás a nagyobb részt németajkú Murtenbe.
A látványos falakkal körülvett tóparti település színes, árkádos házaival, szökőkútjaival és gazdag történelmi örökségével Svájc egy újabb középkorból itt felejtett gyöngyszeme. A városnézés fénypontját a városfalakra való felmenetel és a falakon tett séta jelenti majd.
Ezt követően tipikus dimbes-dombos mittellandi tájakon keresztül érjük el az Alpok vonalát, szállás Aigle környékén (2 éj).

6. nap: Chamonix (Aiguille du Midi)

Egész napos kirándulás a Francia-Alpok fővárosába, Chamonix-ba. A világhírű üdülőhely az 1924-es, első téli olimpiai játékok házigazdája volt, de a legtöbb turista a fenséges Mont Blanc miatt látogat ide: az Alpok legmagasabb csúcsa 4810 méterrel emelkedik a tenger szintje (és közel 4000 méterrel Chamonix városa) fölé.
Utazás két kisebb hágón keresztül Franciaországba. Chamonix-ba megérkezve lehetőség kabinos felvonókkal felmenni a Mont Blanc közelébe, a 3842 méter magas Aiguille du Midi csúcsára: a 360°-os panoráma az Alpok legmagasabb csúcsaira, illetve az örök hó és jég világára nehezen felejthető látvány. Az Aiguille du Midin több kilátópont, filmvetítés és büfé is a látogatók rendelkezésére áll, sőt a legbátrabbak még egy üvegkalitkába is kimehetnek a mélység fölé.
A délutáni órákban séta Chamonix városközpontjában, majd szabadidő. Lehetőség könnyű túrázásra, esetleg az érdeklődőknek egy másik kilátópont elérésére (Brévent-felvonó).
Megjegyzés: Ha az időjárási viszonyok miatt kevesebb idő is elegendő Chamonix-ban, akkor alternatív programként megállunk a svájci Saint-Maurice-ban, a nyugati világ legrégebb óta folyamatosan működő apátságánál.

7. nap: Gruyères, Solothurn

Szép alpesi tájakon keresztül utazás Gruyères-be, mely egy dombtetőre épült, falakkal körülvett és várral koronázott hamisítatlan középkori városka 2000 méter feletti hegyek között. Séta a gyönyörű környezetben fekvő kicsiny óvárosban, majd látogatás egy sajtkészítő üzemben és a hozzá tartozó kiváló múzeumban. A Gruyère-vidék messze földön híres kiváló sajtjairól; a sajtkészítés folyamatába való betekintésen túl természetesen kóstolni is lehet majd.
Délután az Aare folyó partján fekvő Solothurnba látogatunk, amit sokan Svájc legszebb barokk városának tartanak. A svájciak az „előkelő” jelzővel illetik ezt a várost, melynek legfontosabb attrakciója az Itáliát idéző Szent Ursen-katedrális (de nagyon szép a jezsuita templom is). A közös séta után szabadidő, majd továbbutazás Ausztria irányába a Zürich – Boden-tó – Feldkirch útvonalon. Érkezés a tiroli szállodába az esti órákban (1 éj).

8. nap: Wattens – Swarovski Kristályvilág

Délelőtt látogatás Wattensben, ahol a meghökkentően érdekes Swarovski Kristályvilágot tekintjük meg, majd hazautazás a Salzburg – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.


* A jún. 27-i csoportnál a szállodákat fordított sorrendben tudtuk foglalni, ezért a programokat is fordított sorrendben bonyolítjuk le az alábbiak szerint:
  1. nap: Hall in Tirol
  2. nap: Solothurn, Gruyères
  3. nap: Chamonix (Aiguille du Midi)
  4. nap: Murten, Neuchâtel, Saint-Ursanne
  5. nap: Strasbourg, Koenigsburg
  6. nap: Riquewihr, Colmar, Equisheim
  7. nap: Bázel, Habsburg vára
  8. nap: Wattens – Swarovski Kristályvilág
Tehát valamennyi program teljesülni fog, csak más sorrendben.

3. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában