Svájc haladóknak

panoráma-vonatozás a Gleccser-expressz útvonalán és más különlegességek

A Fehérvár Travel legnépszerűbb programjai közé tartoznak a „Svájc, az Alpok országa” és a „Nagy svájci körutazás” fantázianevű körutazások. 1996 óta több mint 600 csoportot bonyolítottunk le sikeresen.
Svájcban számos olyan látnivaló, attrakció van, melyek az alapprogramokból kimaradtak időhiány miatt, ezeket szeretnénk megmutatni utasainknak egy másik alpesi program keretében. Mivel Svájc a világ egyik legdrágább országa, a hajózás és a vonatozások ára meglehetősen magas, de cserébe egészen egyedülálló élményekben lesz részük.

1. nap: St. Gilgen a Wolfgang-tó partján

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5 órakor. Budapestről az autóbusz 6.15-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Tatabánya – Győr – Hegyeshalom – Bécs – Linz útvonalon. A kora délutáni órákban letérünk az autópályáról, és az autóbuszból ismerkedünk majd a Salzkammerguti-tóvidék 3 gyönyörű tavával (Traunsee, Wolfgangsee, Mondsee). Közben pihenőt tartunk majd a „Mozart Falunak” is nevezett St. Gilgenben. A Wolfgang-tó partján fekvő városka Salzkammergut egyik legbájosabb települése.
Délután továbbutazás Salzburg és Innsbruck érintésével egy hatalmas hegyek között fekvő tiroli szállodához (1 éj).

2. nap: Appenzell, panoráma-vonatozás a Gleccser-expresszel Churtól Andermattig, Andermatt

Utazás a Bludenz – Feldkirch útvonalon Kelet-Svájc talán „legsvájciasabb” kisvárosába, Appenzellbe. A bájos alpesi legelőkkel körülvett városka ódon hangulatú, festett homlokzatú házai elbűvölik a turistákat. Ősi hagyománya a svájci demokráciának, hogy ebben az egy kantonban a törvényhozó hatalmat még mindig az Appenzell főterén lezajló népgyűlés gyakorolja.
Késő délelőtt a Rajna szép völgyében továbbutazunk Chur városába, a legnagyobb svájci kanton, Graubünden székhelyére.
Fakultatív program: vonatozás a Gleccser-expresszel (Churból Andermattig).
Svájc a híres panoráma-vasútvonalak hazája, ezek közül is első helyen áll a Gleccser-expressz, melynek szlogenje így hangzik: „a világ leglassúbb expressz vonata”. A két és fél órás vonatozás a Svájci-Alpok hegyvilágában egy életre szóló élmény lesz, a hatást fokozza, hogy még a vasúti kocsik tetején is panorámaablakok vannak. A gyönyörű tájon kívül figyelmet érdemel az a mérnöki mestermunka, ami szükséges volt a vasútvonal megépítéséhez. A vonat délután 5 óra körül érkezik meg az andermatti pályaudvarra, ahol az autóbuszunk már várni fogja a csoportot.
A fakultatív program (a vonatjegy) ára: 33.800 Ft (jelentkezési határidő indulás előtt 35 nappal).
Akik nem vesznek részt a fakultatív programon, azok a Fehérvár Travel autóbuszával utaznak Andermattba az Oberalp-hágón keresztül.
Az 1400 méter magasan fekvő Andermatt falu napjainkban már fontos nyári és téli üdülőhely, hangulatos faluközponttal és egy szép plébániatemplommal. A vonat beérkezése után még lesz idő egy kis sétára, majd egy látványos szerpentinen keresztül leereszkedünk a Reuss folyó völgyébe. A szállásunk Közép-Svájcban lesz (3 éj).
Megjegyzések:
1. A Gleccser-expressz teljes menetideje több mint 8 óra Sankt Moritz-tól Zermattig. Mi ebből azt a két és fél órás szakaszt választottuk ki, ami a körutazásunk útvonalához legjobban illeszkedik.
2. A Gleccser-expresszt üzemeltető részvénytársaság az utazási feltételeik alapján fenntartja a jogot a menetrend megváltoztatására.
A program meghirdetésének időpontjában megvannak a csoportfoglalásaink a Gleccser-expresszre, de a tapasztalatok alapján kis eséllyel történhet menetrendváltozás. Ez esetben módosulhat a programsorrend, vagy a legvégső esetben az is előfordulhat, hogy a foglalt útvonalon a panorámavonat helyett normál, menetrend szerinti vonattal utazik a csoport. (Ez utóbbi természetesen alacsonyabb árral jár együtt.) Az elmúlt 7 évben – a „Svájc haladóknak” programunk elindítása óta – a menetrend változása esetén mindig sikerült megoldást találni a programok maradéktalan megvalósítására.

3. nap: Engelberg, fogaskerekűvel a Pilátusra, végighajózás a Vierwaldstätti-tavon

Kora délelőtt egy szép alpesi völgybe utazunk. A völgy végén, 3000 méter feletti hegyek között található egy bájos alpesi falu, Engelberg, amely ma már híres üdülőhely. Séta a faluban, az ünnepélyesen szép apátsági templom megtekintése.
Ezt követően a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútjával felmegyünk a Pilátusra, Luzern „házihegyére”. A vasúti pálya meredeksége egyes helyeken eléri a 48 %-ot. A több mint 2000 méter magas Pilátus Közép-Svájc talán legszebb panorámát nyújtó kilátópontja. Tiszta időben fél Svájcot lehet innen látni, északra a svájci dombvidéket, falvakat, városokat; keletre és délre pedig az Alpok 3-4000 méter körüli csúcsait. Hab a tortán a hegy alatt elterülő, különleges formájú Vierwaldstätti-tó.
Ezt követően kabinos drótkötélpályán ereszkedünk le Luzern városába, ahol hajóra szállunk, és végighajózunk a Vierwaldstätti-tó legtávolabbi csücskéig, Flüelenig. Victor Hugo, a híres francia író írta a tóról és környékéről, hogy ez „Svájc csodája”. Nagy élmény lesz ez a 3 órás sétahajózás (egy kellemes szalonhajón), melynek során látjuk majd a tó környékének gyönyörű tájait, híres üdülőhelyeit, hangulatos településeit, történelmi emlékhelyeit. A hajóút utolsó szakaszán a tavat közel 3000 méteres hegyek veszik körül, a táj a norvég fjordvidék legszebb részeire emlékeztet. (Azon utasaink, akik nem akarnak részt venni a hajókiránduláson, luzerni szabadidőt kapnak, majd azt követően a Fehérvár Travel busza viszi őket a hajózás végállomására, Flüelenbe, ahol a csoporthoz csatlakoznak).

4. nap: a „Három hágó útja” (Furka-hágó, Grimsel-hágó, Susten-hágó), Rhône-gleccser, Aare-szurdok

Ezen a napon a Svájci Alpok szívében a klasszikus „Három hágó útja” körutazáson veszünk részt. Ez a vadregényes útvonal egyike az Alpok nagy látványosságainak (fenséges hegycsúcsok, gyönyörű alpesi völgyek, ősi falvak, zöld alpesi rétek, zúgó hegyi patakok, vízesések, lélegzetelállító kilátópontok). A nap során számos hosszabb-rövidebb fotószünetet tartunk, megállunk majd természetesen mindhárom hágó tetején is (Furka – 2431 méter, Grimsel – 2165 méter, Susten – 2224 méter). A híres Rhône-gleccsernél lehetőség lesz a gleccseralagút felkeresésére, a Grimsel-hágó egyik fő látványossága pedig a mormotapark.
A Grimsel-hágóról való leereszkedés után egy könnyű túrázási lehetőséget is biztosítunk majd a vadromantikus Aare-szurdokban (Svájc egyik nagy természeti csodája). A szurdok 1,4 km hosszú, egyes helyeken 200 méter mély és mindössze 1-2 méter széles. (A szurdok jó része még kerekesszékkel is járható.)
Megjegyzés: Ha esetleg az időjárási viszonyok miatt a hágók zárva vannak, akkor természetesen alternatív programot fogunk ajánlani. Erre nagyon kicsi az esély, az elmúlt években egyszer sem fordult elő, hogy alternatív programra lett volna szükség.

5. nap: Einsiedeln, Zug, Stein am Rhein

Utazás egy híres panorámaúton, az Axenstrassén keresztül Einsiedeln városkába. Az itteni kolostor a bencés szerzetesrend svájci központja és híres búcsújáróhely is egyúttal. Az apátsági templomot sokan Európa egyik legszebb barokk templomának tartják.
A következő megállónk a Zugi-tó partján fekvő Zug városa, amely az azonos nevű, leggazdagabb svájci kanton székhelye. Városnézés a tó mellé épült óvárosban, melynek gyönyörű utcái, épületei a késő középkort idézik.
Délután látogatás a Rajna-parti Stein am Rheinba, Svájc egyik leghangulatosabb, a Grimm mesék világát idéző kisvárosába. Főtere örökké emlékezetes marad a turistáknak. A közös séta után rövid szabadidő, majd továbbutazás Ausztria irányába a Boden-tó – Feldkirch – Bludenz útvonalon. Érkezés a tiroli szállodába a kora esti órákban (1 éj).

6. nap: Stams

Indulás hazafelé az Inn folyó szép alpesi völgyében. A délelőtti órákban látogatás a tiroli Stams falu ciszterci apátságában, mely Ausztria legszebb barokk épületegyüttesei közé tartozik. (Figyelem: az aug. 1-i, az aug. 4-i és az aug. 20-i csoportok esetében a stamsi apátság nem látogatható, ezért ez a csoport helyettesítő programként egy sétát tesz Hall in Tirol szép belvárosában.)
Ezt követően hazautazás a Salzburg – Hegyeshalom – Győr – Tatabánya útvonalon. Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

8. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában