Adventi kirándulás Egerbe és környékére

Egerszalók, Poroszló – Tisza-tavi Ökocentrum, Eger

Online jelentkezés lezárva

Ebben az adventi kirándulásban hazánk egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója, Eger áll a középpontban. A Bükk lábainál épült település karácsonyi díszekbe öltözött barokk belvárosa a Gárdonyi Géza által végérvényesen világhírűvé tett várral a legszebb magyarországi városélmények közé tartozik. A programot ugyanakkor természeti látnivalók is színesítik, hiszen a délelőtt folyamán ellátogatunk az Egerszalók melletti egyedülálló „sódomb”-hoz és a Poroszló község határában felépített modern Tisza-tavi Ökocentrumhoz. Tartsanak velünk erre a sokszínű kirándulásra!

Program: Egerszalók, Poroszló – Tisza-tavi Ökocentrum, Eger

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5.30-kor. Budapestről az autóbusz 6.45-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Gödöllő – Hatvan – Gyöngyös útvonalon a Heves megyei Egerszalókra. Ez a község azzal vált országszerte ismertté, hogy a település mellett feltörő gyógyvíz egy sódombnak becézett mészkődombot hozott létre az 1960-as években. Európában egyedülálló jelenségről van szó, hasonló természeti képződményeket a törökországi Pamukkaléban és az egyesült államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban láthatunk.
A rövid sétát és fotószünetet követően továbbutazás a Tisza-tó partján fekvő Poroszlóra, ahol 2012-ben nyitotta meg kapuit a Tisza-tavi Ökocentrum. A modern szemléletű, interaktív, elsősorban az őshonos vízi állatvilágra fókuszáló látogatói központ fő attrakciója Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, amelyet végigjárva a látogató megismerkedhet a Magyarországon élő halfajokkal, sőt néhány hatalmas vizát is láthatunk. Ez a tokhalféle a folyószabályozásokig, illetve a Vaskapu gátjának megépítéséig gyakori vendég volt a Dunán és a Tiszán. Az akvárium mellett az ökocentrumhoz egy kicsiny állatkertet is magában foglaló szabadidőpark is tartozik, a főépület tornyából pedig 360 fokos panoráma nyílik a környező tájra: a Tisza-tóra, az Alföldre és jó idő esetén a Bükk, valamint a Mátra vonulataira.
A délután nagy részét Heves megye székhelyén, a valamivel több, mint 50.000 lakosú Egerben töltjük. Szent István alapított ezen a helyen püspökséget, így a város közel ezer éve oktatási és kulturális fellegvár és az azonos nevű borvidék központja (ki ne hallott volna már az egri bikavérről). Eger a magyar hadtörténet egyik legismertebb hőstettének színhelye is, ahol 1552-ben a Dobó István vezette védősereg a vár falainál vissza tudta verni a sokszoros túlerőben lévő törököket, ahogy azt Gárdonyi Géza „Egri csillagok” című regénye romantikus történetbe ágyazva elmeséli.
Városnéző séta Eger jól karban tartott, barokk hangulatú városközpontjában (Bazilika – Magyarország 3. legnagyobb temploma, Líceum, Érseki Palota, Széchenyi utca – a fő sétálóutca, Dobó tér a gyönyörű minorita templommal stb.), majd lehetőség a Vár megtekintésére. Ezt követően szabadidő, melynek tartalmas eltöltésére idegenvezetőnk további látnivalókat fog utasaink figyelmébe ajánlani.
Hazautazás az M25-ös és az M3-as autópályákon keresztül, érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.


idén először a Fehérvár Travel kínálatában