Izland – a természeti csodák szigete

klasszikus körutazás

Online jelentkezés lezárva

A Magyarországnál alig valamivel nagyobb Izland az északi sarkkör közelében található az Atlanti-óceánban, ott ahol az észak-amerikai és az eurázsiai tektonikus lemezek találkoznak. A földtörténetileg nagyon fiatal sziget ennek a ténynek is köszönheti szépségét, különleges természeti jelenségeit.
A szigeten tett körutazás során látunk majd vulkánokat, kanyonokat, gyönyörű hegységeket egészen különleges formákkal, szép tengeröblöket, vadregényes fjordokat, egészen a tengerszintig lenyúló gleccsereket és nem utolsósorban rengeteg látványos vízesést. Sokszor kelünk majd át érdekes, holdbéli tájakon, és megtekintünk majd olyan geológiai különlegességeket, amiket a legtöbben korábban csak természetfilmekben láthattak. Gondolunk itt például pszeudo kráterekre, geotermikus mezőkre, óriási lávaalakzatokra, gejzírekre, hatalmas jégtömbökkel teli gleccserlagúnákra stb.

1. nap:

Délután elutazás Budapestről egy nyugat-európai átszállással Reykjavíkba. Megérkezés késő este (helyi idő szerint), majd transzfer a belváros közeli szállodába (2 éj).

2. nap: Reykjavík, Kék Lagúna

Autóbuszos és gyalogos városnézés a gyönyörű fekvésű izlandi fővárosban, Reykjavíkban. A fő attrakciók a következők: a Perlan kilátó és a kiváló „Izland csodái” múzeum, a Hallgríms-templom (melynek homlokzata az amerikai űrrepülőgépekre emlékeztet) és a Tjörnin-tó partján álló városháza. A városnézés után szabadidő a hangulatos sétálóutcákon, lehetőség múzeumlátogatásra, vagy:
Fakultatív program: Kék Lagúna
Kirándulás a Reykjavík közelében található híres geotermikus fürdőbe, melynek vízhőmérséklete 38 Celsius fok körül van télen, nyáron.
A fakultatív program ára: 29.700 Ft – irányár* (belépődíjjal, transzferrel, törölköző használattal). Jelentkezési határidő: legkésőbb 1 hónappal indulás előtt.

3. nap: Reykjavík, Hraunfossar vízesés, Vidimyri-templom

Délelőtt folytatódik a reykjavíki városnézés a Höfdi palota (Reagan és Gorbacsov emlékezetes 1986-os találkozójának színhelye), a szép tengerparti sétány, a Harpa üvegpalota, a régi kikötő és az Arbaer-skanzen megtekintésével.
A déli órákban elindulunk a 6 napos körútra, melynek során körbejárjuk az egész szigetet. Az első megállónk az egészen különleges Hraunfossar vízesés, ahol a víz egy lávamező alól bukkan elő közel 1 km-es hosszúságban.
A sziget északi részén haladva útközben a Vidimyri-templomnál tartunk fotószünetet. Ez a tőzegből és fából épült templomocska az ősi izlandi templomépítészet egyik legértékesebb példánya.
Ezt követően megérkezünk a szép fekvésű Akureyribe, szállás a városközpontban (1 éj).

4. nap: Akureyri, Godafoss vízesés, Húsavík (bálnales)

A délelőttöt Akureyriben töltjük, mely a maga 18.000 lakosával a legnagyobb olyan izlandi város, amely nem tartozik a reykjavíki agglomerációhoz. Kellemes meglepetés a turistáknak a hangulatos belváros és a szépen gondozott botanikus kert. Hihetetlen, hogy az északi sarkkör közelében ennyi pompás növényben gyönyörködhetünk.
A késő délelőtti órákban továbbutazunk a sziget legészakibb részébe. Útközben megnézzük az istenek vízesését, a Godafosst. Délután érkezés Húsavíkba. Szabad program, vagy:
Fakultatív program: Bálnales
Húsavík a bálnales túrák európai fővárosa, itt a 3 órás hajókirándulásokon a bálnaészlelések valószínűsége állítólag 99%-os, magasabb, mint bárhol Európában.
A fakultatív program ára: 23.500 Ft – irányár*. Jelentkezési határidő: legkésőbb 1 hónappal indulás előtt. (Akik nem mennek a bálnalesre, azoknak lehetőségük lesz Húsavíkban a kiváló Bálna-múzeum megtekintésére.)
Késő délután a Myvatn-tóhoz utazunk, szállás (1 éj).

5. nap: Myvatn-tó vidéke (pszeudo kráterek, lávaalakzatok, geotermikus mező), Dettifoss vízesés, Jökulsarg-kanyon

A Myvatn-tó környéke Izland egyik legváltozatosabb tája. Mivel a híres geológiai törésvonal mentén fekszik, ezért a vulkáni működés legkülönbözőbb formáival találkozhatunk. Megnézzük majd Skútustadirban a sok-sok pszeudo krátert és a bizarr lávaalakzatokról nevezetes Dimmuborgirt. Egészen különleges élmény lesz a Námafjall hegy lábainál fekvő Hverarönd geotermikus mező megtekintése is.
A következő programunk a Dettifoss vízesés. A festői Jökulsarg-kanyonban lezúduló víztömeget sokan a legimpozánsabb vízesésnek tartják Európában. Ezután holdbéli tájakat átszelve érkezünk meg Egilsstadir városkába, mely Izland keleti részének adminisztratív központja, szállás (1 éj).

6. nap: Fjordvidék (Seydisfjördur, Stödvarfjördur), Djúpivogur

Délelőtt egy hágón átkelve jutunk el Seydisfjördur városkába. Az azonos nevű fjord szépsége a leghíresebb norvég fjordokéval vetekszik, a csücskében lévő kisváros a szép, tarka házaival pedig a leghangulatosabb izlandi települések közé tartozik. A közös séta után lesz egy kis szabadidő is, majd folytatjuk utunkat a keleti fjordvidéken. A Reydar-fjord, a Fáskruds-fjord érintésével (fotószünetek) jutunk el a Stödvar-fjordhoz. A fjord partján, Stödvarfjördur városkában található egy híres múzeum: Petra néni kőgyűjteménye. A bájos múzeum megtekintése után még egy darabig a fjordvidéken haladunk, majd pihenőt tartunk Djúpivogur városka kikötőjében. A fő nevezetesség itt a „hosszú, vörös ház”, mely Izland egyik legrégibb épülete.
Szállás Izland délkeleti részén (1 éj).

7. nap: Vatnajökull gleccsermező, Jökulsárlón (gleccserlagúna), Skaftafell-gleccser, Fekete-öböl

Utazás nyugat felé Izland déli partjai mentén. A sziget délkeleti részén található egy óriási gleccsermező, a Vatnajökull, melynél nincs nagyobb Európában (UNESCO világörökség). A több mint 2000 méter magas hegységből lenyúló gleccsernyelvek leérnek majdnem a tengerszintig, utazásunk során számtalan gleccserben gyönyörködhetünk. Hosszabb pihenőt tartunk majd a legnagyobb gleccserlagúnánál (Jökulsárlón), különleges élmény az óriási jégtömbökkel „teleszórt” tó látványa (a grandiózus gleccserrel a háttérben). Körülbelül 45 perces sétahajózás a gleccserlagúna hatalmas jégtömbjei között, majd a déli órákban pihenőt tartunk a Skaftafell Nemzeti Park kiváló látogatói központjánál. Lehetőség lesz egy könnyű túrára a Skaftafell-gleccserhez.
Ezután gyönyörűszép tájakon keresztül utazunk tovább nyugat felé. Délután a Vík városka közelében lévő híres Fekete-öböllel ismerkedünk (óriási bazaltoszlopok, merész alakú sziklák a tengerben).
Szállás Vík városkában (1 éj).

8. nap: Skógafoss vízesés, Seljalandsfoss vízesés, Skálholt, Arany körút (Gullfoss vízesés, Geysir, Thingvellir Nemzeti Park)

Kora délelőtt fotószünet a Skógafoss vízesésnél, majd a vadregényes Seljalandsfoss vízesést tekintjük meg, mely esetében a látogatók akár a vízesés mögé is besétálhatnak.
A következő megállónk, Skálholt falucska Izlandon fontos történelmi emlékhelynek számít, itt volt valaha a sziget ősi püspöki székhelye. A modern templom és a hozzá kapcsolódó kiállítás megtekintése után a lenyűgöző Gullfoss vízesést nézzük meg. Ezután izlandi körutazásunk egyik legfontosabb attrakciója következik: Geysir (innen származik a gejzír szó, amit a világ szinte minden nyelvében használnak). Bár az eredeti gejzír néhány évtizede már nem működik, a mellette lévő Strokkur gejzír továbbra is aktív, 5-10 percenként feltör 15-20 méteres magasságig.
Délután az UNESCO világörökséghez tartozó Thingvellir Nemzeti Parkba látogatunk. Ez utóbbi nevezetesség két okból is nagy jelentőséggel bír. Egyrészt itt tartották a világ egyik legelső parlamentjét több mint 1000 évvel ezelőtt, másrészt sehol máshol a Földön nem lehet tanulmányozni ilyen jól a geológiai tektonikus lemezek szétválását.
Körutazásunk végén az esti órákban érkezünk vissza Reykjavíkba. Szabadidő a városközpontban, majd késő este transzfer a repülőtérre, elutazás Reykjavíkból éjfél körül.

9. nap:

Érkezés Budapestre a délelőtti órákban.


7. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában