Nagy portugál körutazás

kirándulással Santiago de Compostelába

1. nap: Lisszabon

Elutazás Ferihegyről egyszeri átszállással Lisszabonba. A megérkezést követően ismerkedés a portugál fővárossal. Szállás Lisszabonban, metróállomáshoz közeli szállodában (1 éj).

2. nap: Évora, Estremoz, Marvâo

Délelőtt városnézés Évorában, Portugália műemlékvárosában (UNESCO világörökség): katedrális, Diana templom – az ország legkiemelkedőbb ókori műemléke stb. Továbbutazás Estremozba, séta az Alantejo síkságai fölé magasodó dombra épült erődvárosban, majd utazás a spanyol határ közelében lévő Marvâóba. Portugália egyik gyöngyszeme ez a falu, mely egy 860 méter magas meredek hegytetőn áll. A hegy gránitszikláival összeolvadó várfalak teljesen körbezárják a bájos települést. Szállás a közeli Castelo de Vidében (a júl. 7-i csoport esetében Castelo de Vide környékén) – 1 éj.

3. nap: Castelo de Vide, Monsanto, Serra da Estrela hegység

Castelo de Vide egy szép kisváros fehérre meszelt házakkal és egy ősi zsidónegyeddel. Séta a városban. Utazás északi irányba, párhuzamosan a spanyol határral. A következő programunk Monsanto, a „legportugálabb" falu. A település szinte egybeolvad a gránitdomboldallal, amelyen fekszik. A meredek utakat a gránitba vájták, a házak közt hatalmas sziklatömbök fekszenek, egyes házakat a sziklából faragták ki.
Ezután felkapaszkodunk a Serra da Estrela hegység legmagasabb csúcsára (kb. 2000 méter), mely egész Portugália legmagasabb pontja. Szállás Viseu-ben (1 éj).

4. nap: Viseu, Lamego, portói borvidék, Amarante

Délelőtt városnézés Viseu ősi, műemlékekben gazdag városában. Továbbutazás északi irányba egy különleges hangulatú dombvidéken keresztül, ahol szinte mindenhol csak szőlőskertek láthatóak. A portói bor hazája ez. Látogatás Lamego katedrálisában, majd pihenő Peso da Réguában (a borvidék legfontosabb városa). Lehetőség részt venni egy birtokon szervezett borkóstoló programon. Késő délután séta Amarantéban, egy szép kisvárosban. Szállás Portóban (2 éj).

5. nap: Porto

Városnézés Portóban, az ország második legnagyobb városában. Történelmi központja része az UNESCO világörökségnek. Látogatás a Szent Ferenc templomban és a tőzsdepalotában, melynek gyöngyszeme a lenyűgözően szép arab szalon. A program végén lehetőség egy borospince meglátogatására, kóstoló a híres portóiból. Délután az érdeklődőkkel sétahajózás a Douro folyón.

6. nap: Guimarâes, Braga

Ismerkedés Észak-Portugália két ősi történelmi városával. Guimarâes volt Portugália első fővárosa a XII. században, Braga – a „portugál Róma" – pedig Portugália vallási fővárosa a XII. század óta. Braga mellett található a Jó Jézus búcsújáró templom, amely része a világörökségnek. A szép fekvésű templomhoz egy gazdagon diszített barokk lépcsősoron lehet feljutni (az idősebbeket az autóbusz is felviszi). Szállás Guimarâesben (2 éj).

7. nap: Santiago de Compostela

Egész napos kirándulás a Spanyolországhoz tartozó Santiago de Compostelába, a keresztény világ egyik legfontosabb zarándokhelyére (itt őrzik Szt. Jakab apostol földi maradványait). A gyönyörű óváros tele van értékes műemlékekkel, de a legfontosabb látnivaló a Szt. Jakab katedrális, ahol az apostol sírja található. Városnézés, rövid szabad program, majd visszautazás Portugáliába.

8. nap: Coimbra, Tomar, Fátima

Utazás Coimbrába, városnézés Portugália ősi egyetemi városában. A város valaha királyi székhely volt, később pedig az ország szellemi központja, hiszen 1307-től 1911-ig az itteni egyetem volt az egyetlen Portugáliában. Délután Tomarban látogatás egy különös épületegyüttesben, a Krisztus-rendi lovagok egykori várában és kolostorában. A nap befejezéseképpen ismerkedés Fátimával, a zarándokok városával, ahol 1917-ben fél éven keresztül minden hónap 13-án megjelent a Szűzanya. Lehetőség a Magyar Kápolna megtekintésére is. Szállás Fátimában (1 éj).

9. nap: Batalha, Nazaré, Óbidos, Cabo da Roca, Estoril

Először a portugál gótika remekművét, a Batalhai kolostort látogatja meg a csoport (UNESCO világörökség). Az újabb megálló Nazaré, az egykori halászfalu az Atlanti-óceán partján. Továbbutazás Óbidosba, egy dombon fekvő, falakkal körülvett kisvárosba, mely teljes egészében megőrizte középkori jellegét. Ezután rövid pihenő a Cabo da Rocánál, mely az európai szárazföld legnyugatibb pontja. 145 méter magasra emelkedik ki a tengerből ez a szikla, mely az óvilág végét jelenti. Szállás a Lisszabon melletti tengerparti üdülőhelyen, Estorilban (2 éj).

10. nap: Sintra palota, Lisszabon

Délelőtt látogatás egy közeli romantikus kisvárosban, Sintrában, a portugál királyok egykori nyári palotájának megtekintése. Az épületegyüttes Portugália legértékesebb középkori uralkodói palotája. A nap további részét Lisszabonban töltjük. Városnézés: Belém torony, Felfedezők emlékműve, Jeromosok kolostora – Vasco da Gama síremlékével, kilátópontok, Avenida Libertade stb.

11. nap: Lisszabon

Délelőtt látogatás az 1998-as világkiállítás területére, a Nemzetek Parkjába, lehetőség az Óceanárium megtekintésére.
Kora délután transzfer a lisszaboni repülőtérre, hazautazás egyszeri átszállással Budapestre, érkezés a késő esti órákban.

24. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában