Somogyországi kalandozások

a Balaton déli partvidékétől a Zselic erdőségéig

Ebben a programunkban a Dunántúl legnagyobb területű megyéjébe, Somogyba kalauzoljuk utasainkat. Hazánknak ezt a vidékét még nem igazán fedezték fel a turisták, pedig az érintetlen, dimbes-dombos és rengeteg erdővel tagolt táj kellemes meglepetéseket tartogat. A kétnapos látogatás során kulturális, természeti és gasztronómiai élményekben egyaránt részük lesz!

1. nap: Somogyvár, Kaposvár (Rippl-Rónai József Emlékház), Szenna, Zselici Csillagpark

Elutazás Budapestről reggel 7 órakor a Déli pályaudvar parkolójából. Székesfehérvárról az autóbusz 8 órakor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Balatonlelle – Lengyeltóti útvonalon Somogyvárra. A vármegye névadó településén Szent László király alapított bencés apátságot a XI. század végén Szent Egyed tiszteletére. Ismerkedés a modern látogatóközpontban berendezett kiállítással, majd a szép környezetben fekvő romkertet is megtekintjük.
A kora délutáni órákban továbbutazás a Kaposvár egykori szőlőhegyén álló Rippl-Rónai József Emlékházhoz. A magyar impresszionista festészet nagy karriert befutó alakja Kaposváron született, és idős korában az ún. Rómahegyen vásárolt magának hangulatos villát. A kellemes parkban álló, eredeti enteriőrjét megőrző épület, illetve a mellette lévő látogatói központban berendezett kiállítás révén betekintést nyerhetünk a mester kalandos életébe és festményeiből is ízelítőt kapunk.
A délután további részét a Zselicben töltjük. Ez a Kaposvártól délre elterülő kistáj a Dunántúli-dombság része, Magyarország egyik legnagyobb összefüggő erdősége, melyet csupán pici falvak szakítanak meg. A térség központja Szenna, ahol csoportunk vezetett séta keretében ismerkedhet meg a híres skanzennel. A szabadtéri néprajzi múzeum különlegessége, hogy az egy élő falu szívében áll, és nemcsak a paraszti kultúra emlékeivel lehet megismerkedni, hanem az ország egyik legszebb festett fakazettás mennyezetét magában rejtő református templommal is.
Következő megállónk az erdő mélyén lévő modern Zselici Csillagpark épülete. Lehetőség az épületben berendezett csillagászati kiállítás és a planetárium megtekintésére. A komplexum mellett álló kilátóból pazar körpanoráma nyílik a Zselic végtelen erdőségére, sőt, tiszta időben a Mecsek, Szlavónia, illetve a Balaton-felvidék hegyei is látszódnak. A Csillagpark meglátogatása után a 67-es úton visszautazunk a vármegye-székhelyre.
Szállás Kaposvár főterén (1 éj).

2. nap: Kaposvár (belváros), Deseda tó, Bőszénfa – Szarvasfarm (ebéd), Andocs, Balatonboglár – Xantus János Gömbkilátó

Kora délelőtt városnéző séta Kaposvár szépen felújított belvárosában, mely főképp a szecesszió kedvelőinek nyújt kellemes meglepetést (a Kossuth Lajos tér a városházával és a székesegyházzal, a Csokonai által megénekelt Dorottya ház, a Csiky Gergely Színház és a Kultúrpalota stb.).
Ezt követően Magyarország leghosszabb mesterséges tavához, a Desedához utazunk, mely a kaposváriak kedvelt üdülőhelye. Séta a jól kiépített tóparti sétányon, lehetőség a Fekete István Látogatóközpontban berendezett ökológiai kiállítás megtekintésére.
A déli órákban visszatérünk a Zselicbe: a Surján-patak hangulatos völgyén keresztül utazás Bőszénfára. A falu nevezetessége a Szarvasfarm, ahol a vadaspark megtekintésén túl utasaink számára egy egyszerű ebédet is biztosítunk, ami a hely specialitásának számító vadburger lesz.
Ezután búcsú Kaposvár környékétől, továbbutazás a Balaton déli partja felé. Útközben megálló a híres Mária-kegyhely, Andocs zarándoktemplománál. A gótikus szentéllyel rendelkező barokk templom Somogy vármegye legértékesebb műemlékei közé tartozik, a festett Mária-szobrot 1747 óta öltöztetik a helybéliek.
Utolsó megállónk Balatonboglár, a közelmúltban felújított Xantus János Gömbkilátó. A mediterrán hatású környezetben fekvő kilátóból lenyűgöző panoráma nyílik a Balaton környékére és a túlparton magasodó tanúhegyekre. Ezt követően hazautazás az M7-es autópályán. Érkezés Székesfehérvárra és Budapestre az esti órákban.


4. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában