Szilveszter az Isztrián

Az Isztriai-félszigeten két ország osztozik. A déli és középső részek Horvátországhoz tartoznak, míg a félsziget északi része a tulajdonképpeni szlovén tengerpartot jelenti. A két szláv népen kívül sokfelé találkozunk az olasz kultúra nyomaival, hiszen az Isztria évszázadokon keresztül a Velencei Köztársaság része volt, illetve a két világháború között is Olaszországhoz tartozott. A tengerparti városokban az olaszajkúak voltak többségben, ez a magyarázata az olaszos óvárosoknak, a velencei Szent Márk-bazilika Campaniléjére emlékeztető harangtornyoknak. Hazaúton a Postojnai cseppkőbarlang meglátogatása a kirándulás méltó befejezését jelenti. Mivel 2023. január 1-től Horvátország csatlakozott a Schengeni övezethez, így ellenőrzés nélkül lehet közlekedni Horvátország és Szlovénia között.

1. nap: Rijeka (Fiume), Opatija (Abbázia)

Elutazás Budapestről reggel 6 órakor a Déli pályaudvartól. Székesfehérvárról az autóbusz 7 órakor indul a Piac téri parkolóból. Utazás a Siófok – Nagykanizsa – Letenye – Varasd – Zágráb útvonalon Rijeka városába, mely Horvátország legnagyobb kikötője, tengerparti kapuja. Az egykori soknemzetiségű város 1918-ig Magyarországhoz tartozott, akkor élte egyik virágkorát. Ismerkedés a várossal, szabadidő, majd utazás a szomszédos Opatijába. Opatija a XIX. század végén az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb fürdővárosa volt, akkor épültek az előkelő szállodái. Opatija varázsát a szép szállodákon és villákon kívül a pálmafás sétányok és hangulatos parkok adják. Az opatijai séta után továbbutazás az Isztriai-félsziget északnyugati részébe, szállás a Szlovén Adrián (4 éj).

2. nap: Pula, Bale, Rovinj

Barangolás az Isztrián. Először városnézés Pulában, a kiváló állapotban fennmaradt római kori amfiteátrum megtekintése. Ezt követően séta egy középkorból itt felejtett településen, Baléban.
A nap utolsó programja Rovinj városa. A félszigetre épült sikátoros középkori óváros a legszebbek közé tartozik Horvátországban.

3. nap: Dvigrad, Limski-fjord, Poreč

Kora délelőtt Dvigrad romvárosát nézzük meg. A középkori városfalakkal körülvett település 1630 körül egy pestisjárvány miatt elnéptelenedett, mára a látványos romok maradtak meg. Az egykori Szent Zsófia-templom falai még ma is magasan állnak, az ódon házak egy részét azonban már benőtte az erdő.
Ezt követően pihenő a Limski-fjordnál. 9 km mélyen nyúlik a szárazföld belsejébe ez a hegyekkel szegélyezett, keskeny tengeröböl, amelyet formája miatt fjordnak szoktak nevezni.
Végül Poreč városába utazunk, séta a hangulatos óvárosban. Poreč legnagyobb kincse a bizánci korból származó Euphrasius-bazilika a csodálatos mozaikjaival (UNESCO világörökség).
A nap zárásaként részvétel a szilveszteri gálaesten (aperitif, gazdag svédasztalos vacsora, zene, tánc).

4. nap: Szlovén Adria (Piran, Koper)

Pihenés a szállodában újév napján.
Fakultatív program: Szlovén Adria
A késői reggeli után kirándulás az Isztriai-félsziget északi részén fekvő szlovén tengerpartra. Először városnézés egy elbűvölő, ódon hangulatú kisvárosban, Piranban, mely egy keskeny félszigeten fekszik. Ezután ismerkedés a szlovén tengerpart fővárosával, Koperrel. A mediterrán hangulatú óvárosban sok szép palota található. A főtér a székesegyházzal a város elsőszámú látnivalója.
A fakultatív program ára: 9.500 Ft (garantált indulás)

5. nap: Postojnai cseppkőbarlang

Búcsú az Adriától, utazás a Szlovén Karszthegységbe. Látogatás a világhírű Postojnai cseppkőbarlangban. A turistákat egy kisvonat viszi a barlang belsejébe, ahol egy barlangséta következik a változatos cseppkőcsodák világában.
Hazautazás a Ljubljana – Celje – Maribor –Tornyiszentmiklós – Nagykanizsa – Siófok – Székesfehérvár – Budapest útvonalon. Érkezés az esti órákban.

2. éve a Fehérvár Travel kínálatában