Délkelet-magyarországi mozaik

pihenéssel a híres fürdővárosban, Gyulán

Ebben a belföldi programunkban Magyarország délkeleti részének legfontosabb turisztikai attrakcióival szeretnénk megismertetni utasainkat, úgy, hogy a látnivalók mellett pihenésre, fürdőzésre is marad idő. A korábbi évekkel ellentétben 2 helyett 3 éjszakát töltünk Gyula egyik legjobb szállodájában, így több idő marad Gyula és Békéscsaba látnivalóinak megtekintésére, és ellátogatunk a 2023-ban átadott, gyönyörűen felújított szabadkígyósi Wenckheim-kastélyba is.

1. nap: Szeged (városnézés), Ópusztaszer (Nemzeti Emlékpark)

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5 órakor. Budapestről az autóbusz 6.15-kor indul a Déli pályaudvartól. Utazás az M5-ös autópályán, Kecskemét érintésével Csongrád-Csanád vármegye-székhelyére, Szegedre.
A 160.000 lakosú Szeged Magyarország 3. legnépesebb városa, egyben talán a leginkább nagyvárosias arculatú vidéki település hazánkban. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy az 1879-es tiszai árvíz során az épületek nagy része elpusztult, az újjáépítés során pedig egy kimondottan egységes, eklektikus és szecessziós stílusban megtervezett, Budapesthez hasonlóan körutas rendszerű nagyváros jött létre. Séta a városközpontban (Dóm tér, Kárász utca, Klauzál tér, Széchenyi tér, Szegedi Nemzeti Színház, Tisza-part), majd szabadidő.
A kora délutáni órákban továbbutazás az ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkba. A titokzatos krónikás, Anonymus leírása szerint a honfoglaló magyarok ezen a helyen tartottak gyűlést. Látogatás az emlékparkban, lehetőség a Feszty-körkép, a skanzen, a Nomád Park és a Rotunda kiállításainak megtekintésére.
Délután továbbutazás Orosháza és Békéscsaba érintésével Gyulára, szállás a Gyulai vár szomszédságában (3 éj).

2. nap: Gyula (Várfürdő, szabad program)

Pihenés Gyulán, lehetőség a híres Várfürdő kiváló szolgáltatásainak kipróbálására (gyógy- és élménymedencék, csúszdák, szaunák, wellness stb.), illetve kellemes sétákra a szépen felújított, sok zöldterületet is magában rejtő városban.

3. nap: Gyula (Erkel Ferenc szülőháza, Gyulai vár, Almásy-kastély), Békéscsaba (Munkácsy Emlékház)

Városnézés Gyulán. Első megállónk a város híres szülöttének, Erkel Ferencnek, a Himnusz zeneszerzőjének szülőháza. Lehetőség az érdekes emlékház megtekintésére, majd látogatás a település jelképének számító várban. A Fehér-Körös mocsarai között felépített gótikus téglavár egyedülálló látnivaló Magyarországon, 1566. évi törökök általi elfoglalásáig az Alföld meghatározó jelentőségű erődítménye volt. A jó állapotú várban izgalmas történeti kiállítás várja a látogatókat.
Ezt követően szabadidő, pihenés a vár melletti szállodánk wellness részlegében, vagy pedig látogatás az Almásy-kastélyban. A kastély állandó kiállításának érdekessége, hogy nemcsak az egykori főurak életét mutatja be, hanem a kiszolgáló személyzet életéről is sok érdekességet megtudhat a látogató látványos formában.
Fakultatív program: Békéscsaba
A késő délutáni órákban az érdeklődők részt vehetnek idegenvezetőnkkel egy békéscsabai kiránduláson (indulás 4 óra körül, visszaérkezés 7 óra körül). A közeli vármegye-székhelyen először a szépen felújított Munkácsy emlékházat nézzük meg (eredeti Munkácsy festmények is láthatóak), majd közös séta a szépen felújított belvárosban (evangélikus nagytemplom, katolikus társszékesegyház, Szent István tér, Andrássy út – a fő sétálóutca, Jókai Színház).
A fakultatív program ára: 3.900 Ft + a Munkácsy Emlékház belépődíja (garantált indulás).

4. nap: Szabadkígyós (Wenckheim-kastély), Kondorosi csárda (ebéd), Szarvas (arborétum, Mini Magyarország)

Délelőtt a Békéscsaba melletti Szabadkígyósra utazunk, ahol megnézzük a 2023-ban átadott, gyönyörűen felújított Wenckheim-kastélyt. A kastély egykori tulajdonosáról mintázta a magyar nábob alakját Jókai a híres regényében (Egy magyar nábob).
A következő megállónk a híres Kondorosi csárda. Fontos alföldi utak találkozásánál 1784-ben épült fel a ma látható étterem, ami egykor a legendás betyárok találkozóhelye volt, de Rózsa Sándoron és társain kívül tiszteletét tette az épületben Arany János vagy éppen Erkel Ferenc is. Ebéd a csárda ősi falai között.
Programunkat a történelmi Magyarország középpontjában, Szarvason zárjuk. Látogatás a Hármas-Körös egyik holtága mellett létrehozott arborétumban, közkeletű nevén a Pepi-kertben. A dús vegetáció mellett a kert nagy attrakciója a 2013-ban megnyílt Mini Magyarország nevű makettpark, amely közel 100 interaktív makett segítségével mutatja be a Kárpát-medence legfontosabb épületeit 1:25-ös kicsinyítésben.
Érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

5. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában