Wellness és kultúra az Északi-középhegységben

Mátra, Szilvásvárad, Eger

Az Északi-középhegység Magyarország legvonzóbb vidékei és elsőszámú turisztikai régiói közé tartozik. Ebben a programunkban a Visegrádi-hegységtől a Zemplénig tartó hegyvonulat középső tájaira, a Mátrába és a Bükk nyugati részére (Szilvásvárad valamint Eger környékére) kalauzoljuk utasainkat. Itt a természeti csodákon és a pazar panorámát nyújtó kilátópontokon kívül izgalmas múzeumok és értékes történelmi emlékek egyaránt akadnak; a középkortól egészen a XX. századig.
Programunkat csillagtúraszerűen, a Mátra mélyén megbúvó szép fekvésű Parádfürdő egyik patinás wellness szállodájából bonyolítjuk, úgy, hogy pihenésre, fürdésre, wellnessezésre és erdei sétákra is lehetősége nyílik az érdeklődőknek.

1. nap: Mátraverebély-Szentkút, Tar (Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark), Galyatető, Recsk (Nemzeti Emlékpark), Parádfürdő

Elutazás Székesfehérvárról a Piac téri parkolóból reggel 5.45-kor. Budapestről az autóbusz 7 órakor indul a Déli pályaudvartól. Utazás a Gödöllő – Hatvan – Pásztó útvonalon a Mátra északnyugati lábainál fekvő Mátraverebély melletti Szentkúthoz. Az erdővel határolt völgy mélyén megbúvó ősi zarándokhely születését a legenda Szent László királyhoz köti, így aztán már a középkorban is nagy népszerűségnek örvendett. A ferences szerzetesek által fenntartott barokk Nagyboldogasszony-bazilika és a mellette lévő forrás 2015 óta hazánk Nemzeti Kegyhelye. Séta a kiváló infrastruktúrával rendelkező zarándokhely területén, majd lehetőség a remetebarlangok vagy a kálvária megtekintésére. Búcsúzásképpen Mátraverebélytől még a néhány kilométerrel távolabb lévő falu gótikus stílusú plébániatemplománál is tartunk egy fotószünetet.
Következő megállónk a szomszédos Tar községhez tartozó buddhista emlékpark, amelyet a híres XIX. századi székely utazó, Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére szentelt fel a dalai láma 1992-ben. Az Emlékpark területén békesztúpa, díszes buddhista templom, teaház és többféle érdekes kiállítás várja a látogatókat.
A késő délelőtti órákban továbbutazás a Mátra látványos hegyi útjain keresztül Magyarország 3. legmagasabb csúcsára, a 964 méter magas Galya-tetőre. Ez a vidék az I. világháborút követő évtizedekben – a magashegységi tájak elcsatolása nyomán – vált hazánk egyik legfontosabb klimatikus üdülőhelyévé. Az 1939-ben átadott Galyatetői Nagyszálló többek között Kodály Zoltán kedvenc tartózkodási helyei közé tartozott. A 2015-ben felújított kilátóból meseszép körpanoráma nyílik a Kékesre, a Bükkre, a Karancs-Medves vidékére és a Cserhátra, sőt igazán tiszta időben a Magas-Tátra csúcsait is látni lehet.
Napi programunkat a Mátra északi lábainál elterülő Recsken zárjuk. A település melletti kőbánya közelében működő kényszermunkatáborban, a „magyar Gulag”-on kb. 1500 fogvatartottat – arisztokratákat, papokat, írókat, költőket, ellenzéki politikusokat – dolgoztattak sokszor embertelen körülmények között 1950-től 1953-ig. Mementóként hozták létre a rendszerváltás után a Nemzeti Emlékparkot, ahol a tábor egykori területén egy emlékmű, egy rekonstruált barakk (kis kiállítással) és egy őrtorony is megtekinthető.
Ezt követően Parádfürdőre utazunk, ahol délután fél 4 körül elfoglaljuk a szállodai szobákat (4 éj). A délután hátralévő részében szabadidő, lehetőség pihenésre, wellnessezésre, könnyű sétákra.

2. nap: Parádsasvár (üvegmanufaktúra), Kékestető, Parádfürdő, Ilona-völgyi vízesés

Ezen a napon a szomszédos Parádsasváron kezdjük programunkat. Ugyan az 1700-as évek óta működő üveggyár 2005-ben bezárt, az üvegfúvás művészetét nem feledték el a Mátrában. Lehetőség a parádsasvári üvegmanufaktúra szórakoztató, interaktív bemutatójának és a közeli Kristálygaléria kiállításának a megtekintésére, mely az egykori üveggyár legszebb termékeit mutatja be.
Ezután Mátraháza érintésével továbbutazás az 1014 méter magas Kékesre. A késő délelőttöt Magyarország legmagasabb pontján töltjük, ahol 1985 óta egy nemzeti színekre festett kő emlékeztet a hely jelentőségére. A legszebb panorámát a Kékestetői tévétorony 45 méter magasan kialakított kilátója és a benne működő kávézó nyújtja (lifttel viszik fel a turistákat).
A déli órákban visszaérkezünk a parádfürdői szállodába. A nap hátralévő részében szabad program.
A délutáni órákban egy közös túrát indítunk az érdeklődőknek a Fehérvár Travel idegenvezetőjével Magyarország legmagasabb természetes zuhatagához, az Ilona-völgyi vízeséshez.
A túra során egy rövid buszozást követően kb. 3,4 km-t kell sétálni nagyrészt egyenes, eleinte aszfaltos úton a 10 méter magas vízesésig (majd ugyanennyit vissza). Kisebb szintkülönbségre csak az utolsó néhány száz méteren kell számítani. A vízesés megpillantása előtt egy alkalommal az Ilona-patakon is át kell kelni. A szép környezetben tett túra során a Szent István csevicekutat, a Kikerics-rétet és az Ilona-patak olykor szurdokszerű völgyét is látni fogják utasaink. Ehhez a kiránduláshoz stabil edzőcipő vagy túracipő feltétlenül ajánlott.

3. nap: Szilvásvárad

Kirándulás a Bükk hegység nyugati lábaihoz. Utazás hangulatos Heves vármegyei tájakon keresztül Szilvásváradra. A 958 méter magas Istállós-kő lábainál fekvő település az egyik legismertebb üdülőhely az Északi-középhegységben. A látogatás során a falu határából induló Szalajka-völgyben a csoport közösen utazik végig a XX. század elején kialakított erdei vasúttal egészen a híres Fátyol-vízesésig. A 3,5 km-es visszautat lefelé érdemes gyalogosan megtenni, hiszen a jól kiépített sétaút mentén többek között további vízeséseket, pisztrángos tavakat, Szabadtéri Erdei Múzeumot és egy érdekes Erdészeti Múzeumot is láthatnak az érdeklődők. Természetesen a helyi specialitásnak számító sült pisztráng megkóstolására is lesz lehetőség.
Visszaérkezés a parádfürdői szállodába délután 4 óra körül.

4. nap: Gyöngyös, Feldebrő, Sirok vára

Szabad program, pihenés Parádfürdőn.
Fakultatív program: Közel egész napos kirándulás a Mátra déli és keleti vidékeire.
A kora délelőtti órákban utazás Mátraháza és Mátrafüred érintésével Gyöngyösre, melyet a Mátra fővárosának is neveznek. A város fontos nevezetessége az Orczy-kastélyban és a mellette lévő Természettudományi Pavilonban berendezett Mátra Múzeum, melynek színvonalas állat- és növénytani, földrajzi, néprajzi és történeti kiállításai nagy élményt jelentenek az érdeklődőknek. A 2007-ben megújított kiállítás kiemelkedő értéke egy kb. 80%-ban eredeti darabokból összeállított mamutcsontváz.
Ezt követően séta Gyöngyös belvárosában, lehetőség a hatalmas Szent Bertalan-plébániatemplom (más néven Nagytemplom) és a hozzá tartozó értékes kincstár megtekintésére. Ez utóbbi 2015-ben az „Év múzeuma” volt Magyarországon. Szabadidőben az érdeklődők idegenvezetőnkkel elsétálhatnak a gótikus stílusú ferences templomhoz is.
Kora délután a Mátra délkeleti lábainál fekvő Feldebrőn folytatjuk programunkat. A település egyedülálló műemléke a középkori Szent Márton-templom XI. századi öthajós altemploma (robosztus oszlopcsarnok, freskótöredékek, sírkamra). A legenda szerint először itt temették el a harmadik magyar királyt, az 1044-ben elhunyt Aba Sámuelt.
Ezután a hegyek között megbúvó Sirok faluba utazunk, melynek fő attrakciója az a riolittufa sziklára épített középkori lovagvár, mely egykor a Tarna völgyét őrizte. Az erődítmény különlegességét a vulkanikus kőzetbe vájt földalatti járatok jelentik, melyeket utasaink is bejárhatnak. Ezeken kívül az alsóvárban kis kiállítás, a felsővárban pedig szép körpanoráma várja a látogatókat. A Mátra és a Bükk vonulatai mellett a vár szomszédságában álló jellegzetes Barát- és Apáca-sziklák formációja is ide látszik.
Visszaérkezés a szállodába délután 5 óra körül.
A fakultatív program ára: 7.300 Ft + belépődíjak (garantált indulás).

5. nap: Egerszalók, Noszvaj, Eger

A kora délelőtti órákban búcsú a Mátrától, utazás Eger környékére. Első megállónk Egerszalók, mely azzal vált országszerte ismertté, hogy a település mellett feltörő gyógyvíz egy sódombnak becézett mészkődombot hozott létre az 1960-as években. Európában egyedülálló jelenségről van szó, hasonló természeti képződményeket a törökországi Pamukkaléban és az egyesült államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban láthatunk.
A rövid sétát követően továbbutazás a Bükk déli lejtőinél fekvő Noszvaj falucskába, mely két rangos látnivalóval is rendelkezik. Elsőként a késő barokk vagy copf stílusú De la Motte-kastélyt tekintjük meg, mely díszes, emberléptékű belső termeivel, értékes freskóival és kellemes angolparkjával egy kis ékszerdobozra emlékeztet. Ezt követően látogatást teszünk a noszvaji barlanglakásoknál is, melyeket a környék lakossága feltehetően a XIX. században vájt bele a vulkanikus eredetű kőzetbe. Még az 1950-es években is 70 barlanglakásban éltek emberek, majd a XX. század végén az elnéptelenedő falurész művészteleppé alakult. Séta az olaszországi Materára emlékeztető barlang- és pincelakások sajátos világában.
A délutánt Heves vármegye székhelyén, a valamivel több mint 50.000 lakosú Egerben töltjük. Szent István alapított ezen a helyen püspökséget, így a város közel ezer éve oktatási és kulturális fellegvár és az azonos nevű borvidék központja (ki ne hallott volna már az egri bikavérről). Eger a magyar hadtörténet egyik legismertebb hőstettének színhelye is, ahol 1552-ben a Dobó István vezette védősereg a vár falainál vissza tudta verni a sokszoros túlerőben lévő törököket, ahogy azt Gárdonyi Géza „Egri csillagok” című regénye romantikus történetbe ágyazva elmeséli.
Városnéző séta Eger jól karbantartott, barokk hangulatú városközpontjában (Bazilika – Magyarország 3. legnagyobb temploma, Líceum, Érseki Palota, Széchenyi utca – a fő sétálóutca, Dobó tér a gyönyörű minorita templommal stb.). Ezt követően szabadidő, lehetőség az Egri Vár és annak múzeumainak vagy valamely más egri látnivalónak a megtekintésére (pl. Varázstorony, Város a Város Alatt pincetúra, Érseki Palota látogatóközpontja, minaret, további múzeumok stb.). A kiválasztásban idegenvezetőnk természetesen segítséget nyújt.
Hazautazás az M25-ös és az M3-as autópályán keresztül, érkezés Budapestre, majd Székesfehérvárra az esti órákban.

4. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában