Skóciai barangolások

kastélyok, várak, klánok, felföldi romantika

Online jelentkezés lezárva

1. nap: Culross, Edinburgh

A reggeli órákban elutazás Ferihegyről, egyszeri átszállással Edinburgh-ba. A megérkezést követően utazás a közeli Culross-ba. Az ódon hangulatú városka épületei a késő középkori Skóciát idézik. Rövid séta, majd Edinburgh-ba, Skócia fővárosába utazunk. Edinburgh-t sokan Európa egyik legszebb városának tartják, és valóban kevés városban ötvöződnek ilyen nagyszerűen a természeti adottságok az ember alkotta látványosságokkal. Autóbuszos és gyalogos városnézés: középkori óváros a St. Giles-katedrálissal, a város szíve – a Princes Street, a XVIII. századi (György-korabeli) szép terek, a Calton hegy pazar panorámát nyújtó kilátója stb. Szállás Edinburgh környékén (2 éj).

2. nap: Edinburgh, Rosslyn kápolna, Linlithgow vára

Délelőtt folytatjuk az első napon megkezdett városnézést Edinburgh-ban, közösen megnézzük a város nagy nevezetességét, a skót királyi várat, valamint lesz egy kis szabadidő is. Délután a skót gótika mesterművét, a dús kőfaragványairól híres XV. századi Rosslyn kápolnát tekintjük meg, majd látogatást teszünk Linlithgow nagyszerű várában (itt született 1542-ben Stuart Mária).

3. nap: Stirling, Trossachs, Loch Lomond, Glen Coe

Utazás észak felé. Stirling városát Skócia földrajzi és történelmi középpontjának szokták nevezni. Látogatás Stuart Mária egykori várában, majd tovább a Skót Felföld felé. Ismerkedés a Trossachs erdős-hegyes tóvidékével és a Loch Lomonddal, Nagy-Britannia legnagyobb tavával. Utunkat a vadregényes Glen Coe völgyön keresztül folytatjuk. Szállás a Skót Felföldön (1 éj).

4. nap: Glenfinnan emlékmű, Skye-sziget, Portree, Dunvegan várkastély

Utazás egy híres útvonalon (Road to the Isles) a Skót Felföld romantikus, tavakkal telepöttyözött völgyein át a Hebridák szigetei irányába. Útközben fotószünet a Glenfinnan emlékműnél. Mallaig halászvároskából kompátkelés a skót hagyományokat (nyelvet, szokásokat) ma is erősen őrző, természeti szépségekben gazdag Skye-szigetre. Körutazás a szigeten fotószünetekkel. Pihenő Portree-ben, a sziget hangulatos „fővárosában". Látogatás a tengerbe benyúló földnyelven fekvő Dunvegan várkastélyban, mely a XII. század óta a MacLeod klán ősi fészke. A család számos ereklyéjét őrzik a kastélyban.
Szállás a Skye-szigetet a szárazfölddel összekötő híd közelében (1 éj).

5. nap: Eilean Donan vár, Fort Augustus, Loch Ness, Urquhart vára, whiskylepárló, Inverness

Utazás a Loch Ness-i tó irányába. Útközben fotószünet a festői fekvésű Eilean Donan várnál (a Hegylakó című film forgatásának helyszínénél) és pihenő Fort Augustusban (látványos zsiliprendszer a Kaledóniai csatornán).
A Loch Ness a szörny történetének köszönhetően Skócia leghíresebb tava. Látogatás Urquhart várának romjainál, ahonnan a legtöbben szokták figyelni a szörny felbukkanását. Délután ismerkedés a skót whisky előállításának titkaival egy whiskylepárlóban, majd séta Invernessben, a Skót Felföld fővárosában. Szállás Invernessben vagy környékén (1 éj).

6. nap: Skót Felföld, Blair kastély, Dundee, St. Andrews

Utazás délre a Skót Felföld romantikus tájain keresztül. Látogatás Blair kastélyában, az egyik legszebb és leggazdagabb berendezésű skót kastélyban. Továbbutazás Dundee érintésével, itt fotószünet a kikötőben kiállított Discovery hajónál (Scott kapitány ezzel a hajóval indult az első déli-sarki expedíciójára). Délután ismerkedés St. Andrews-zal, Skócia ősi egyetemi városával (középkori katedrális romjai, várromok, középkori egyetemi épületek stb.). Szállás Glasgow mellett (2 éj).

7. nap: Culzean kastély, Alloway, Glasgow

Kirándulás Délnyugat-Skóciába. Délelőtt Skócia egyik legszebb kastélyát, a tengerpart fölé magasodó sziklán álló Culzean kastélyt tekintjük meg, majd a következő állomás Alloway városka, ahol a skótok nemzeti költőjének, Robert Burnsnek a zsúpfedeles szülőháza található.
Délután városnézés Glasgow-ban, Skócia legnagyobb városában: katedrális, George Square, Viktória-korabeli városközpont, People’s Palace és Winter Garden a „Glasgow Green” nevű parkban stb.

8. nap: New Lanark

Utolsó programunk egy valódi különlegesség, New Lanark megtekintése. A falu az 1800-as évek elején egy virágzó ipari település volt, vízi energiára épülő modern üzemekkel, a dolgozók számára biztosított színvonalas otthonokkal, igényes körülményekkel. Korának valódi mintatelepülése volt. Szerencsére nem engedték elpusztulni az épületegyüttest, a közelmúltban eredeti állapotban felújították. New Lanark napjainkban már az UNESCO világörökség részeként vonzza a turistákat. Az időutazás után transzfer a repülőtérre, elutazás Budapestre egyszeri átszállással.

Megjegyzés: A szállodák elhelyezkedése és a légitársaságok menetrendje nem teljesen azonos minden csoportnál. A programok sorrendjét a szálláshelyek és a menetrendek függvényében alakítjuk, de természetesen minden program teljesülni fog.

16. éve folyamatosan a Fehérvár Travel kínálatában